Megjött az igazi nyári hőség
Hírek
2023. jún. 21.

Megjött az igazi nyári hőség

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe péntekig. Ózdon az önkormányzat párakapu kihelyezésével, vízosztással és a strand hosszabb nyitvatartásával segíti a lakosságot.

A nap legmelegebb időszakában, a gyújtói körforgalom mellett az Ózdi Városüzemeltető Intézmény dolgozói vizet osztanak szét a járókelők között. Ennek oka, hogy az országos tisztifőorvos éjféltől másodfokú hőségriasztást rendelt el. A tartósan meleg időjárás olykor ártalmas hatással is lehet a szervezetre. Fáradékonyabbak, idegesebbek és tompábbak lehetünk ezekben a napokban. Ózdon több helyen is osztanak vizet a lakosságnak, megkönnyítve ezzel a meleg elviselését. Emellett mától több intézkedés is életbe lépett.

„Ózd Város Önkormányzata a másodfokú hőségriasztás alatt vízosztással járul hozzá a hőség elviseléséhez. Szerdán, csütörtökön és pénteken az Almási Balogh Pál Kórház előtt, illetve a Gyújtó tér előtt 11 és 14 óra között munkatársaink ásványvizet osztanak. A városi strandot egy órával tovább tartjuk nyitva, itt a Városház téren lévő öbölben igénybe vehető lesz párakapu, illetve az ivókút is rendelkezésre áll 0-24-ben a lakosok részére” - emelte ki Szaniszló Károly, közbiztonsági referens.

A hőségriasztás péntek éjfélig tart. A Nemzeti Népegészségügyi Központ és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében arra figyelmezteti a lakosságot, hogy fokozottan ügyeljenek a folyadékbevitelre. A tűző napon továbbá könnyen napszúrást kaphatunk. Ennek elkerülése érdekében például a szabadban végzett sportoláshoz inkább a reggeli, vagy az esti időpontot válasszuk. Sokan már délelőtt is kihasználták a strand nyújtotta hűsölési lehetőségeket. Ennek nyitvatartása is megváltozik a napokban.

„A másodfokú hőségriasztás miatt strandunk most egy órával tovább tart nyitva. Ez a vendégeket úgy érinti, hogy most nem 18:30-ig lehetnek bent a medencékben, hanem 19:30-kor kell elhagyni a medencéket. Magát a strand területét húsz óráig kell elhagyni és utána kezdődik az esti úszás, ami húsz órától most nem 21-ig fog tartani, hanem 21:30-ig lehetnek az esti úszók a vízben. Ez péntekig tart. Pénteken, ha meghosszabbítják, akkor természetesen mi is tovább fogjuk a hőségriasztási szabályokat tartani” - mondta Nagy-Mengyi Péter, az ÓSÉK ügyvezetője.

Fontos odafigyelni arra is, hogy 11 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a napon. A nagy melegben viseljünk bővebb, világos ruházatot, esetleg kalapot is, hogy megóvjon minket az erős napsugárzástól. Bőrünkre is fontos odafigyelnünk, így nem csak a strandon, hanem egy sétáláshoz is használjunk naptejet.