Új virágládák díszítik a várost
Város
2023. jún. 21.

Új virágládák díszítik a várost

Már virágládákat is készít az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. A közfoglalkoztatási program keretében összerakott darabokból többet már ki is helyeztek a városban.

Folyamatos a munka az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat udvarán. A csapat egyik fele leméri a faanyagot, majd méretre vágják azt. Március 1-től tovább folytatódik a közfoglalkoztatási program. Ennek keretében már hosszú ideje gyártanak szeméttárolókat, amelyekkel már mindenki találkozhatott a város különböző területein. Ezeket egyébként folyamatosan renoválják, újrafestik. Többségük lábát már betonba is öntötték, ezzel is védve azokat. A termékpaletta idén virágládákkal bővült ki.

„Az ötlet lényegében úgy alakult, hogy virágládákat gyártunk, hogy próbálom szebbé tenni a szegregált településrészeket, ezért úgy gondoltuk, hogy virágtartókkal lehet ezeket szebbé tenni. Én úgy gondolom, hogy fontos is az, hogy szebbé legyen téve. Több virágtartót is kihelyeztünk már a nyolcas választókörzetben. Az ÓVI segítségével sikerült virágokkal és földdel feltölteni” - mondta Váradi József, az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A legyártott darabokra intézmények és területi képviselők is igényt tartanak. Csak az idei program keretben már 17 szeméttárolót és 16 virágládát adtak át nekik. A munkafolyamat nem bonyolult, a szakemberek már gyakorlottan rakják össze az elemeket, ennek ellenére Váradi József folyamatosan felügyeli és segíti őket.

„A faáru megérkezik, akkor azt csiszoljuk. A felületét megcsiszoljuk, minden oldalát, aztán méretre vágjuk és akkor összefúrjuk fúróval. Behajtóval összecsavarozzuk, aztán lazúrozzuk, lefestjük, úgy megy ki” - nyilatkozta Berki József.

Elsősorban szegregált területekre helyezik ki őket, hogy ezzel elősegítsék a tiszta, szebb lakókörnyezet kialakulását. A közelmúltban kilenc tároló került a helyére a nyolcas számú választókerültben. A helyiek nagyon örültek a kezdeményezésnek. Van olyan, aki többször is meglocsolja, gondozza a virágokat, amelyeket az ÓVI dolgozói már be is ültettek a ládákba.