Lassan, de eredményesen – Újabb romos ház bontását kezdték el ma Sajóvárkonyon
Város
2023. jún. 15.

Lassan, de eredményesen – Újabb romos ház bontását kezdték el ma Sajóvárkonyon

Újabb romos ház bontását kezdték meg ma a Dobó István út 18. szám alatt a településkép védelmi rendeletnek köszönhetően.

Ma reggel az adóhatóság képviselői átadták a munkaterületet a megbízott kivitelezőnek. A helyszínen az eredeti állapotról fotódokumentációk is készültek. Majd hamar elkezdődött a beavatkozás. A szakember először a növényzetet és a törmelékeket távolította el az útból, hogy hozzáférjen a falakhoz.

Sok összetevős és hosszas folyamat eredménye, amikor egy balesetveszélyes egykor szebb napokat megélt családi otthon elbonthatóvá válik. Szaniszló Károly településfejlesztési ügyintéző elmondta, hogy a településképi kötelezési eljárás során megállapították, hogy az adott épület omlás és balesetveszélyes, a tulajdonos viszont ismeretlen helyen tartózkodik.

„Ilyenkor ügygondnok kijelölésével folytatjuk az eljárást. A településképi kötelezési eljárás végigfutott, sajnos nem tudtuk megoldani a problémát, vagyis a romos háznak a bontását, ezért a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Nemzeti Adó- és Vámhivatal részére átadtuk az ügyet. Jelen pillanatban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bontatja az épületet, így megoldódik a romos háznak az ügye. Az életveszélyes állapot elhárítása történik jelenleg, az épület összedöntésre kerül. A bontási törmelék lerakodása deponálásra kerül, egy későbbi időpontban fogják elszállítani a törmeléket” - mondta Szaniszló Károly, köznevelési, művelődési és településfejlesztési ügyintéző.

A törmelék veszélyes hulladéknak minősül, tehát csak speciális lerakóba lehet elvinni. Míg a bontás költségei állapottól függően három-ötszázezer forintba kerülhetnek, addig a szállítás akár három millió forintra is rúghat. Erről is beszélt Kiss Attila a megbízott kivitelező cég képviselője. Három négy óra alatt tervezték elvégezni a feladatot, ha nem jön közbe semmi.

„A NAV-nak nagyon sok házat bontunk, évente olyan harminc, negyven házat bontunk el. Hasonló állapotúakat, mint ami itt van. Hát ez az első itt. Mondjuk azt, hogy ez viszonylag egyszerű, mert ugye már tető, födém, ilyesmi nincs rajta, csak maga a fal. Azt gondolom, hogy ez nem egy nagy dolog, annyi a nehézség, hogy közel van a szomszéd telek. Így, hogy nem kell elhordani, hanem csak összedönteni, nem egy olyan túl nagy feladat” - nyilatkozta Kiss Attila, a Solid Master Kft. műszaki vezetője.

A szomszédot is tájékoztatták a munkavégzésről, hiszen valóban elég közel található a két ingatlan egymáshoz. Ebben a városrészben sem ez az egyetlen épület, amely rontja az összképet. Bár itt a közelmúltban is történtek változások, például a Dobó István út 13. és 17. szám alatt található házak tekintetében.

„Ózd Város Önkormányzatának évek óta nagyon fontos az, hogy eredményeket érjünk el a városképet rontó ingatlanok tekintetében, ezért folyamatosan eljárásokat folytatunk ezen ingatlanok ellen. Általában a tulajdonosok nem tesznek lépéseket, majd legutolsó körben a NAV-hoz kerül át az eljárások végrehajtása. Ennek köszönhető, hogy a NAV most is elbont egy épületet a Dobó úton, Sajóvárkony térségében. Lassan haladunk, de én azt gondolom, hogy eredményesen, hiszen a korábbi évekhez képest már most több olyan ingatlan is elbontásra került, ami a városképet rontotta” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

Tavaly május óta ez a 14. ingatlan, amelyet sikerült elbontani. Ózdon több hasonló esetben van jelenleg is végrehajtás, amelynek célja a harmonikus városkép megteremtése.