Már a felén túl vannak a munkálatoknak. Jól halad a Vár úti támfal kialakítása
Fejlesztés
2023. jún. 13.

Már a felén túl vannak a munkálatoknak. Jól halad a Vár úti támfal kialakítása

Jól halad a Vár úti támfal kialakítása is, a Vasvár út mentén már elkészültek a munkálatokkal. Ma kora délután a város vezetése és a program felelősei bejárták a területet.

Már messziről jól látszik a Bolyki elágazás környékén, hogy elkészült az út mentén a támfal. A munkálatok azért váltak szükségessé, mert a Vasvár utat kísérő járda melletti rézsűs partfal harminc méter hosszban megcsúszott, a partéli Vár utcai közút széle leszakadt, a felső út gyalogosösvény méretűre szűkült le. A rézsűn lévő fák és cserjék pedig megdőltek, valamint az iszap és a sár is a járdára csúszott.

A szakemberek beszéltek a tervezési szempontokról, a helyszíni viszonyokról és a beavatkozások menetéről is tájékoztatták városunk vezetőit ma kora délután a Vár úti partfal helyreállítása kapcsán életre hívott egyeztetésen. Már a cölöpalapokat fúrják a felső részen, ezekből három méterenként helyeznek el egyet, ez is a stabilitást szolgálja. Városunk polgármestere arra is rávilágított milyen anyagi források állnak rendelkezésre ahhoz, hogy kialakíthassanak egy támfalat a probléma megoldása érdekében.

„A Bolyki elágazás feletti Vár úti domboldal megcsúszása miatt vis-maior keretre pályázott az önkormányzat, amelyhez harminc százalék önerőt is biztosítva elkészül a domboldalnak a biztosítása. Alul készült el egy támfal, valamint fent is készülőben van a támfal, azon a szakaszon amit pozitívan bíráltak el a pályázat kiírói. Nyilván szükséges lenne még tovább is folytatni, ezt majd egy következő körben tudjuk megtenni, viszont ezzel a felújítással biztonságosabbá tudtuk tenni a Bolyki elágazást. Meg tudtunk előzni egy olyan balesetet, amely akár emberéleteket követel, vagy vagyoni kárt okozhatott volna” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A munkálatok folyamatos kontroll alatt állnak, hiszen nagyon fontos a pontos kivitelezés. A kivitelező cég dolgozói kicsivel már túl is haladtak az ötven százalékos készültségen.

„A támfal építés a Vasvár úton odalent elkészült, jelen pillanatban a támfalnak a felső szakasza a Vár utcában készül. Ennek is már az alapozási munkálatai elkészültek, most a zsalukőfal támfalat építik, ez negyven centis zsalukőből épül, folyamatos soronkénti vasszereléssel. Ennek láthatjuk a háttérben, hogy már elkészült a fele. A másik fele kapcsán pedig jelen pillanatban a cölöpalapokat alapozzák. A lemezalap elkészült” - nyilatkozta Oláh István, műszaki ellenőr.

Ha nem jön közbe semmi, illetve az időjárás is kegyes lesz a hónap végére elkészülnek a feladatokkal. Ezt a szakaszt egyébként nehezebb helyrehozni, hiszen a szakembereknek a lejtőn kell dolgozniuk, ezért úgy kellett kialakítaniuk a munkavégzés helyszínét is, hogy egy esetleges esőzéskor is stabil területen tudjanak mozogni.