Legyél te is rendőr!
Hírek
2023. máj. 31.

Legyél te is rendőr!

Ujjlenyomat olvasás, eszközökkel való megismerkedés és kutyás bemutató is része volt az Ózdi Rendőrkapitányság pályaorientációs napjának.

Rövid eligazítással kezdődött a napja azoknak a középiskolás diákoknak, akik ellátogattak az Ózdi Rendőrkapitányság pályaorientációs napjára. Kiss Tamás hivatalvezető először a különböző szolgálati ágakat mutatta be a fiataloknak.

„Azt is tudjátok, hogy a rendőrkapitányságok ügyeletén vagy portáján nem rendőrök teljesítenek szolgálatot, hanem fegyveres biztonsági őrök.”

Beszélt nekik továbbá olyan képzésekről is, amelyek elvégzésével ők is csatlakozhatnak a rendvédelmi szervek kötelékébe

„Az Ózdi Rendőrkapitányság a mai napra pályaorientációs napot szervezett, amelynek keretein belül a tíz hónapos rendőr járőr képzésre, határvadász szolgálati ágba, fegyveres biztonsági őrnek, illetve iskolaőrnek toborzunk olyan személyeket, diákokat, akik a tizennyolcadik életévüket betöltötték, de még az 55. életévüket nem. Akik itt megjelentek, kicsit betekintést nyernek a rendőrség mindennapjába, a szolgálati ágakba.” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az ismertetés után mindenki levonult a kapitányság udvarára, ugyanis itt folytatódott a nap. A fiatalok forgószínpad szerűen haladtak a szolgálati ágak bemutatói között. Megnézték például, hogy egy bűnügyi technikus milyen felszereléssel dolgozik, hogy hívja elő a nyomokat vagy vesz ujjlenyomatot. Egy másik csoport interaktív beszélgetés során kapott információkat a rendőrség munkájáról.

Kézbe fogtak számos eszközt. Ilyen volt többek között a sokkoló vagy a gumibot. A résztvevők között voltak olyanok, akik már tudják, erre a pályára szeretnének lépni.

„Kiskorom óta érdekel ez a hivatás, hogy szolgálni. Ez a nap pedig igazából, annak ellenére, hogy sok dolgot tudtam, de megerősítette, hogy hogy is kerülhetnénk be különböző helyekre és hogy tudnánk elhelyezkedni.” - nyilatkozott Balogh Mihály Levente.

Egy szituációs bemutatóra is sor került. A rendőrök eljátszottak egy általános utcai igazoltatást, amelynél végül kutyás beavatkozásra is szükség volt.

Egy másik négylábúval pedig a drogkeresést szemléltették. Hátizsákokat tettek a földre, a kutya pedig jelezte gazdájának, hol található a kábítószer. A sikeres felderítés jutalma pedig egy labda volt.