Legyél te is rendőr!

Ujjlenyomat olvasás, eszközökkel való megismerkedés és kutyás bemutató is része volt az Ózdi Rendőrkapitányság pályaorientációs napjának.

Rövid eligazítással kezdődött a napja azoknak a középiskolás diákoknak, akik ellátogattak az Ózdi Rendőrkapitányság pályaorientációs napjára. Kiss Tamás hivatalvezető először a különböző szolgálati ágakat mutatta be a fiataloknak.

„Azt is tudjátok, hogy a rendőrkapitányságok ügyeletén vagy portáján nem rendőrök teljesítenek szolgálatot, hanem fegyveres biztonsági őrök.”

Beszélt nekik továbbá olyan képzésekről is, amelyek elvégzésével ők is csatlakozhatnak a rendvédelmi szervek kötelékébe

„Az Ózdi Rendőrkapitányság a mai napra pályaorientációs napot szervezett, amelynek keretein belül a tíz hónapos rendőr járőr képzésre, határvadász szolgálati ágba, fegyveres biztonsági őrnek, illetve iskolaőrnek toborzunk olyan személyeket, diákokat, akik a tizennyolcadik életévüket betöltötték, de még az 55. életévüket nem. Akik itt megjelentek, kicsit betekintést nyernek a rendőrség mindennapjába, a szolgálati ágakba.” - mondta Kiss Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője.

Az ismertetés után mindenki levonult a kapitányság udvarára, ugyanis itt folytatódott a nap. A fiatalok forgószínpad szerűen haladtak a szolgálati ágak bemutatói között. Megnézték például, hogy egy bűnügyi technikus milyen felszereléssel dolgozik, hogy hívja elő a nyomokat vagy vesz ujjlenyomatot. Egy másik csoport interaktív beszélgetés során kapott információkat a rendőrség munkájáról.

Kézbe fogtak számos eszközt. Ilyen volt többek között a sokkoló vagy a gumibot. A résztvevők között voltak olyanok, akik már tudják, erre a pályára szeretnének lépni.

„Kiskorom óta érdekel ez a hivatás, hogy szolgálni. Ez a nap pedig igazából, annak ellenére, hogy sok dolgot tudtam, de megerősítette, hogy hogy is kerülhetnénk be különböző helyekre és hogy tudnánk elhelyezkedni.” - nyilatkozott Balogh Mihály Levente.

Egy szituációs bemutatóra is sor került. A rendőrök eljátszottak egy általános utcai igazoltatást, amelynél végül kutyás beavatkozásra is szükség volt.

Egy másik négylábúval pedig a drogkeresést szemléltették. Hátizsákokat tettek a földre, a kutya pedig jelezte gazdájának, hol található a kábítószer. A sikeres felderítés jutalma pedig egy labda volt.

(forrás)