Találkozás – Ózdi delegáció utazott Chorzówba
Hírek
2023. máj. 31.

Találkozás – Ózdi delegáció utazott Chorzówba

Elsősorban a turisztikai pályázatokkal kapcsolatos tapasztalatcsere miatt utazott egy ózdi delegáció Chorzówba. Mindkét fél számára hasznos volt a találkozó.

Bár lakosságszámát és lehetőségeit tekintve Chorzów és Ózd adottságai eltérőek, vannak viszont olyan pontok, amelyben a két település hasonlít egymásra. Ez pedig elsősorban a nehézipari múlt, amely most már a lengyeleknél is sokkal inkább a távlatokat, nem pedig a jövőt jelenti. Ettől függetlenül a chorzówiak rendkívül büszkék a bányászatukra és a kohászatukra, amit minden turistának, vendégnek igyekeznek megmutatni.

„A mostani látogatásunknak elsősorban az volt a célja, hogy jó gyakorlatokat, jó tapasztalatokat szerezzünk, hogy ők hogyan csináltak az ipari létesítményeikből, bányáikból, kohászatukból turisztikai látványosságokat, hogyan menedzselték, hogyan marketingelték ezeket a látványosságokat, illetve milyen egyéb fejlesztéseket terveznek. Azt tapasztaltuk egyébként, hogy nagyon kíváncsiak a lakosság véleményére. Mindig amikor valamilyen fejlesztésbe kezdenek, akkor kikérik a lakosoknak a véleményét, az ő bevonásukkal csinálják meg ezeket a fejlesztéseket.” - mondta Szaka Attila,  köznevelési, művelődési és projekt ügyintéző.

Az elmúlt években alakítottak ki Chorzówban egy interaktív kohászati múzeumot, amely rendkívül hasonló az ózdi Nemzeti Filmtörténei Élményparkhoz vagy éppen a Digitális Erőműhöz. Emellett a lengyelek büszkék a környéken található bányákra, de egyre több figyelmet fordítanak arra, hogy a városban a sport és rekreációs tevékenységet minél szélesebb körben végezhesse a lakosság. Az elmúlt években a pandémia egy kicsit visszavetette a testvérkapcsolatot is, de most a két település ismét szorosra fűzi az együttműködést.

„Több mint húsz éve kapcsolatban vagyunk Ózddal, ami mindkét fél számára nagyon hasznos. A közös ipari múlt mellett nagyon sok oktatási programot szerveztünk, az iskolások is látogatták egymást, és a sport területén is megtaláltuk a közös pontokat. A pandémia után még nagyobb erővel térünk vissza. Hasonló a két város profilja, megértjük egymás gondjait, problémáit és igyekszünk kihasználni az adódó lehetőségeket. Az együttműködésnek akkor van értelme, ha minden területen közösen gondolkodunk, a jövőben is így fogunk tenni.” - nyilatkozott Andrzej Kotala, Chorzów polgármestere.

A chorzówi városházán megtartott közös munkamegbeszélés és a helyi attrakciók meglátogatása mellett a szakmai út arra is lehetőséget adott, hogy a testvérkapcsolat következő eseményéről is tárgyaljanak a felek. Legközelebb a lengyel delegáció érkezik Ózdra.

„Nagyon jó kapcsolatot ápolunk testvérvárosainkkal, köztük Chorzów-val is. A pandémia miatt egy pár év kimaradt. Ez a kapcsolat több mint két évtizedre nyúlik már vissza. Meghívtuk őket a városnapokra, amelyet augusztus 18. és 20. között fogunk megtartani. Szeretettel elfogadták a meghívást.” - mondta Zsuponyó Anett, városunk alpolgármestere.

A chorzówiak tehát a Hétvölgy Feszitválra Ózdra látogatnak, emellett pedig a szakmai programok is folytatódnak a jövőben a két település intézményei, egyesületei és az önkormányzatok között.