A magyar történelem hőseire emlékeztek Sajóvárkonyon
Város
2023. máj. 30.

A magyar történelem hőseire emlékeztek Sajóvárkonyon

Koszorúzással emlékeztek meg az ózdiak a Magyar Hősök Emléknapja alkalmából a sajóvárkonyi római katolikus templom kertjében található emlékműnél azokról, akik életüket áldozták a hazáért.

A Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjainak bevonulását követően Sikur Ádám a Vasvár Úti Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, Wass Albert „Gyertyaláng” című versét szavalta el. Majd Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke mondott megemlékező beszédet, amelyben családjának idősebb generációját ért II. világháborús hányatott helyzetet épp úgy felidézte, mint napjaink orosz-ukrán háború okozta feszült légkörét.

„Ma van a hősök emléknapja. Tisztelet a hősöknek. Milyen gyakran mondjuk ezt a mondatot? Tisztelet. Ki is az, akit tisztelünk? Akire felnézünk. Akit csodálunk. Akit elismerünk” - mondta Kellóné Mezőtúri Márta, az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság elnöke.

Váradi József, területi képviselő az ünnep jelentőségét hangsúlyozta, hiszen a Magyar Hősök Emléknapját 1924 óta minden esztendő május utolsó vasárnapján országszerte megrendezik. Ennek ellenére az 1945-öt követő években erre nem kerülhetett sor, csak a rendszerváltást követően.

„A sajóvárkonyi katolikus templom kertjében 1935 óta áll az első világháborúban elesett hősi halottak emlékére állított emlékmű, melynek a felirata akkor a következő volt: Az 1914-1918 évi világháborúban elesett hőseinek emlékére emelte Sajóvárkony községe. 1991-ben Sajóvárkony lakossága és Ózd Város Önkormányzata és elhelyezték rajta a II. világháború hősi halottjainak neveit is” - emelte ki Váradi József, területi képviselő.

A program részeként Mischinger Ferenc római katolikus plébános és érseki tanácsos imádkozott az elesettek lelki üdvéért, majd Ózd Város Önkormányzatának nevében Kellóné Mezőtúri Márta és Farkas Péter Barnabás képviselők helyezték el a megemlékezés virágait. Őket követték az Ózdi Roma Nemzetiségi Önkormányzat képviselői, majd a Fidesz és a Fidelitas, illetve a MAHOSZ, a Sajóvárkonyi Egyházközösség, valamint a Sajóvárkonyi Erdőbirtokossági Társaság és a Magyar Csendőri Baráti Egyesület, akik valamennyien lerótták tiszteletüket a Magyar Hősök előtt. A koszorúzást szentmise és agapé zárta.