Néptáncvizsgát tett hatvan gyermek az Olvasóban
Kultúra
2023. máj. 21.

Néptáncvizsgát tett hatvan gyermek az Olvasóban

Évzáró vizsga-előadást tartott az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola az Olvasó Színháztermében, mely ünnepen az ózdi néptáncoktatás 25 éves jubileumáról is megemlékeztek.

Az Olvasó pazar színházterme adott otthont az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskolában tanuló néptáncosok évzáró vizsgaelőadásnak, illetve annak, hogy a Bolyky Tamás Általános Iskolában a néptáncoktatás már 25 éves jubileumát éli. Az ünnepséget városunk polgármestere, Janiczak Dávid nyitotta meg.

„A tánc egy önkifejező módszer is. Ezt az önkifejezést pedig többféleképpen is lehet űzni. Ennek az egyik formája, amikor minden egyes valamirevaló nép és nemzet, a saját kultúrájában gyökerező tánc hagyományait ápolja és űzi. Így lesz ez a mai napon is, hiszen a magyar néptánc egy olyan kincs, amit én úgy gondolom, hogy nemes feladat óvni, őrizni, gyakorolni és átadni. Ebben nagy szerepe van azoknak a szülőknek, akik a gyermeküknek felhívják a figyelmét, vagy elindítják azon az úton, hogy már gyermekkorban elkezdjék a néptáncot” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A Bolyky Tamás Általános Iskola és a II. János Pál Katolikus Általános Iskola tanulói „Rábaközi pillanatok” címmel adták elő évvégi vizsgaelőadásukat, mely azért is volt rendhagyó, mert közösen lépett színpadra a több mint hatvan néptáncos. A hosszú évek alatt Elekné Holló Hilda kezei alatt számos tehetséges gyermek fejlődött és vitte Ózd város hírnevét országszerte.

„Ez a gyerekeknek a vizsgaelőadása, most elsőtől nyolcadik osztályig mindenki rábaközi táncokat táncol. Ez is rendhagyó az eddigiekhez képest, ugyanis minden évfolyamnak megvan a maga tananyaga, de most úgy döntöttünk, hogy ez a huszonöt év megérdemli azt, hogy együtt ünnepeljünk. Egy olyan produkciót állítottunk össze, hogy minden gyerek fent van a színpadon. Ennek nagy előnye, hogy megnézik egymást, tanulhatnak. A kritikai érzékük is fejlődik, mert nyilván látják, hogy ki az aki jobb” - mondta Elekné Holló Hilda, néptáncpedagógus.

Az első felvonás táncainak értékelését Boros Géza, az Ózdi Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója ismertette a gyermekekkel és a közönséggel, aki elmondta, nagy büszekeséggel nézte végig az előadást és csak pozitív szavakkal tudja véleményét elmondani. Beszédet mondott Pappné Szalka Magdolna az ÓMI nyugalmazott igazgatója, valamint Kovács Ottó nyugalmazott igazgató, aki a Bolyky Tamás Általános Iskola néptáncosait éveken keresztül támogatta, munkájukat figyelemmel kísérte.

Az ünnepi gálaműsor második részét a Vadszilvák Gyermek Néptánccsoport nyitotta meg, akik kalocsai karikázót és marsot mutattak be. Őket a ragályi néptáncosok követték, akiktől nyírségi táncokat láthattak. A Szabad Szombat Táncegyüttes erre az alkalomra gömöri táncokkal készült. Az Ózdi Néptánc Egyesület pedig szilágyi táncokkal kápráztatta el a közönséget. Edelény és Parasznya néptáncos tanulói együtt mutatkoztak be kalocsai táncokkal. Az est fénypontja a szülők tánca volt, akik több hónap gyakorlás után mutatták be a mezőföldi üvegcsárdást.