Az Ózdi Kerékpáros Egyesület rendezésében startolt az XCO Magyar Kupa
Sport
2023. máj. 9.

Az Ózdi Kerékpáros Egyesület rendezésében startolt az XCO Magyar Kupa

Ismét bringások népesítették be a hangonyi fenyvest. Az Ózdi Kerékpáros Egyesület az első olimpiai cross Magyar Kupa rendezését vállalta magára, ahol több mint 130 versenyző állt rajtvonalhoz.

Napsütéses időjárás köszöntötte a bringásokat Hangonyon, ami egészen a verseny végéig ki is tartott, így most a sár helyett a por tette csúszóssá és technikássá a pályát.
A 2020-ban felavatott útvonalat évről évre igyekszik a lelkes szervezőgárda fejleszteni, így az idei évben is került új szekció a nyomvonalba.

„Sose könnyű egy versenyt megrendezni, bármennyire is rutinos most már a szervező gárda, mindig adódnak váratlan pillanatok. Természetesen minél gyorsabban igyekszünk ezen felülkerekedni. A pályáról annyit tudnék elmondani, a tavalyi évhez képest sikerült ismét egy újítást belevinnünk, egy új mászást, illetve egy lejtőt, ez egy kicsit keményebbé és technikásabbá tette a nyomvonalat, de azt gondolom, hogy minden versenyző örül ennek, hiszen hosszabb lett a pálya” - mondta Frölich Tamás, az Ózdi Kerékpáros Egyesület elnöke.

A nap forgatókönyve megegyezett a múlt hetivel, vagyis az utánpótlás versenyek nyitották a napot. Mivel Magyar Kupáról van szó, ezért minden korosztály számára hosszabb és még jobb felkészültséget, valamint állóképességet igénylő pályákat jelöltek ki.

„Elég nehéz volt. Technikás része nem igazán volt, de erőnléti nagyon, illetve sok volt az emelkedő” - nyilatkozta Ádám Gabriella, versenyző.

Összesen négy pálya volt. A legrövidebb 650 méter, majd következett az 1300, aztán a 2000 és a leghosszabb a 3000 méteres. Utóbbin a felnőttek taposták a pedálokat. Nekik körönként 110 méteres szintemelkedést kellett legyűrniük. A kijelölt távot nyolcszor kellett teljesíteniük. A nehézség abban rejlett, hogy nem volt lehetőség pihenőre, hiszen lefelé kőkeményen koncentráltak arra, hogy a technikai elemeket megfelelő gyorsasággal és stabilitással vegyék. A versenyt a Magyar Kerékpáros Szövetség támogatásával rendezték meg és kizárólag versenyengedéllyel lehetett rajta részt venni.

„Az elsődleges kritérium az az volt, hogy mindenkinek licencel kell rendelkeznie, a Magyar Kerékpáros Szövetség hivatalos versenyzőjének kell lenni, ezek után az edzők, szakvezetők döntik el, hogy milyen sorozatokra nevezik a versenyzőket. Nyilván egy magyar kupa a legmagasabb szintű a sorozatok között. Tehát jó versenyzőket kell hozni, akik képesek versenyzést, jó versenyzést produkálni, és képesek arra hogy biztonsággal és eredménnyel végighozzák a pályát” - emelte ki Kovács Béla, a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnöke.

Master2-ben két ózdi is érdekelt volt, Frölich Tamás és Kovács István „Pityikusz”. Ők a harmadik helyre zárkóztak fel és egyszerre gurultak át a célvonalon, a fotó finish végül Kovács István javára döntött. Több mint 130 versenyző érkezett a megmérettetésre az ország minden tájáról. Sopronból, Zalaegerszegről, Pécsről, Miskolcról, Debrecenből is jöttek sportolók és Szlovákiából is köszönthettek 25 indulót. A legjobbak éremmel és tárgyjutalommal gazdagodtak, valamint minden helyezett magyar kupa pontot kapott eredménye alapján. A Magyar Kerékpáros Szövetség a jövőben is számít a helyi egyesület közreműködésére.