Iratok és szükséges dokumentumok – megkezdődött az általános iskolai beiratkozás városunkban is
Oktatás
2023. ápr. 20.

Iratok és szükséges dokumentumok – megkezdődött az általános iskolai beiratkozás városunkban is

Ma és holnap, reggel nyolctól este hét óráig zajlik a beiratkozás az általános iskolákban. Személyazonosságot igazoló okmányok és különböző fontos dokumentumok szükségesek a folyamathoz.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is áprilisban tartják a beiratkozást. Csütörtökön és pénteken reggel nyolctól este hét óráig érkezhetnek a szülők. Ugyanazok a dokumentumok kellenek mint előző évben, így a személyi és TAJ kártya, valamint a gyermekek oktatási azonosítója feltétlenül legyen a táskában. A pedagógusok egy ajánlott listát is átnyújtanak a gondviselőknek, hogy mit érdemes beszerezni az első osztály megkezdése előtt. Emellett felmérést is készítenek, hogy ki kér például hittan és etika oktatást. Az intézmény honlapján is lehet tájékozódni a követelményekről, emellett több programot is szerveztek, amivel a szülők és az apróságok is jobban megismerhették az iskolát.

„Volt két bemutatónk, egy Sakkpalota Program, amit alsó tagozatban úgy gondoltuk, hogy mindenképp meg kell ismerniük. Sokan voltak és élvezték a gyerekek. Több foglalkozáson is részt vettek. Illetve hétfőn volt egy iskolabemutató, ahol a szülők részére volt tájékoztatás. Ekkor is több programot próbálhattak ki az apróságok. Itt lehetett megismerni a tanítókat és lehetett kérdezni” - nyilatkozta Galkóné Szabó Mária, az Újváros Téri Általános Iskola intézményvezetője.

Több pedagógus tevékenykedett egyszerre, hogy a szükséges iratokkal érkező szülőknek segítséget nyújtsanak.

„Várja már az iskolát. Minden szükséges iratot hoztunk, amit kértek, aztán majd meglátjuk” - fogalmazott Fekete Zsoltné.

A Vasvár Úti Általános Iskolában is reggel nyolctól zajlott a beiratkozás. Az intézmény dolgozói az online előzetes jelentkezést szorgalmazták, azonban így is sokan várakoztak a terem előtt a délelőtt folyamán.

„Felhívtuk a szülők figyelmét az internetes platformokon is, hogy amennyiben lehetőségük van rá, akkor próbáljanak meg online bejelentkezni előzetesen, hiszen látható volt most is, hogy egyszerre nagyon sokan jönnek. Ez a felület folyamatosan nyitva van április 21-ig, délig. Többek között a mi honlapunkon is fent van, hogy így online hogyan lehet jelentkezni. Jelentősen megrövidíti ezt az időt. Ami fontos, itt is elolvasható, hogy fent vannak azok a dokumentumok, amiket kérünk. A lakcímkártya, a személyes iratai gyermeknek és szülőnek is, azok mindenképpen kellenek” - emelte ki Rékasi-Kocsis Viktória, a Vasvár Úti Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Ha a család rendelkezik például hátrányos helyzetet megállapító dokumentummal vagy rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, akkor az erről szóló iratot is érdemes elvinni az intézménybe. A legtöbb szülő ilyenkor otthon már beszélget gyermekével az iskolakezdésről és a nemsokára nap mint nap elvégezendő feladatairól, mint a leckeírás vagy éppen a tanulás.

„Próbálunk készülni feladatokkal. Azért választottuk ezt az intézményt, mert közel van és mert van sport tagozat. Szeret sportolni, mozogni, úgyhogy mindenképpen maradunk ennél a választásnál” - mondta Miku-Kótai Anita.

Mindkét nap folyamatosan várják a szülőket a pedagógusok. A beiratkozás után dől majd el, hogy pontosan hány első osztályos kezdi meg a 2023/24-es tanévet, és hogy mennyi osztályt indítanak egy-egy iskolában.