Új módszerrel küzdenek a kóbor ebek ellen az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai
Város
2023. ápr. 19.

Új módszerrel küzdenek a kóbor ebek ellen az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai

Elfogó kutyacsapdát állítottak fel az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársai. Az ÓVI által készített szerkezet már egy négylábút foglyul is ejtett.

A városban hosszú ideje gondot jelentenek a kóbor kutyák, így bőven akad dolga az Ózdi Állategészségügyi Telep munkatársainak. A gazdátlan állatok néha falkába verődnek, megijesztve a járókelőket. A szakemberek elmondták, hogy ezek a négylábúak a legtöbb esetben veszélytelenek az emberekre, illetve a többi kutyára is, azonban érdemes figyelmesnek lenni.

„Ezek az utcán nőttek fel, az utcán szocializálódtak, ezért az esetek 99,9%-ban abszolút nem jelentenek veszélyt sem emberre, sem állatra. Ha esetleg kisebb testű kutyát sétáltat az ember, semmiképpen ne kapja fel ölbe, ugyanis onnantól kezdve már nem csak a kutya, hanem maga az ember is akár zsákmány lehet a másik kutya szemében. Ezért legtöbb esetben csak hagyni kell, hagy szagoljon oda a kóbor kutya. Valószínűleg, sőt ismétlem 99,9%, hogy nem fogja bántani sem a kutyát, sem a gazdát” - hangsúlyozta Ujlaki Tamás, az Ózdi Állategészségügyi Telep ebrendésze.

Az Újváros tér környékén két nagyobb testű kutya kóborol már hónapok óta. Többen megpróbálták befogni őket, ez a kísérlet azonban kudarcba fulladt. Az állatok ugyanis annyira rémültek voltak, hogy mindig kicsúsztak az emberek markából. Az ebtelep szakemberei egy speciális kutyacsapda elkészítésére kérték fel az Ózdi Városüzemeltető Intézmény munkatársait, akik el is készítették. A szerkezetet a Lehel vezér út menti társasház elé helyezték ki, amely hamar igazolta is a hozzá fűzött reményeket.

„A ketrec úgy működik, hogy egy füstölt csont van betéve csalinak. Ez rá van drótozva egy vezetékre, amit ha meghúz a kutya, akkor az ajtó lecsapódik. Vasárnap reggelre sikerült is az egyik kutyát megfognunk. Egy rövid szőrű, gyönyörű szép németjuhász szukát. Még a társát várjuk, hogy besétáljon a csapdába. Az egy hosszú szőrű, kisebb testű kutya, egyébként nem veszélyes, barátságosak, sőt inkább félénkek a kutyák, tehát tartani semmiféleképpen nem kell tőlük” - mondta Fidrus Péter, az Ózdi Állategészségügyi Telep telepvezetője.

A város számos helyszínén vannak kihelyezve tálak, amelyekbe a gazdátlan állatoknak tesznek eleséget az ott élő emberek. A segítő szándék azonban a visszájára is fordulhat, az étel ugyanis odavonzza máshonnan is a csellengőket, így a szakemberek felhívják a figyelmet, hogy senki ne helyezzen ki ételt, hogy elkerüljék az idegen állatok felbukkanását és járőrözését az adott környéken.