Virágládák és sziklakert – Négyszázezer forintot fordíthat fejlesztésre és szépítésre az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola.
Oktatás
2023. ápr. 13.

Virágládák és sziklakert – Négyszázezer forintot fordíthat fejlesztésre és szépítésre az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola.

Megújulhat az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola kertje egy áruházlánc pályázatának köszönhetően.

A legtöbb voks az intézményre érkezett a szavazás során, így ők nyerték el a négyszázezer forintot. Már kialakítottak egy mezítlábas ösvényt, emellett magaságyást és egy sziklakertet is szeretnének kivitelezni az udvaron. A pedagógusok ezekkel is igyekeznek nagy hangsúlyt fektetni az egészség és környezeti nevelés témakörére.

Tizenkettedik alkalommal hirdette meg az egyik áruházlánc az „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatát. A mostani fordulóban olyan projektekre is lehetett szavazni, amelyeket nem városunkban, hanem a közelben szeretnének megvalósítani, hiszen a kazincbarcikai és ózdi körzetet összevonták. Az Együtt Nekézsenyért Egyesületre, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesületre, valamint az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskolára lehetett voksolni. Közülük az oktatási intézményra érkezett a legtöbb zseton, így ők kapták meg a négyszázezer forintos támogatást.

„Nagy örömünkre szolgált, hogy első helyezettek lettünk. Ennek eredményeként az előző fordulóban megkezdett kertépítési projektünket tudjuk folytatni. Tovább fogjuk bővíteni a hátsó szabadidős park részünk jellegét. Kialakításra került az előző program kapcsán egy mezítlábas ösvény, illetve autógumik segítségével próbáltunk már virágládákat kialakítani. Ezen projekt keretében pedig már megkezdődött a magas ágyás kialakítása.” - mondta Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője

A magas ágyásba már bele is ültették a növényeket. Minden folyamatból kivették részüket a fiatalok, akik nagy örömmel segédkeztek. Az autógumikat is lefestették, így több színben pompáznak a darabok. Ezek mellett egy sziklakertet is szeretnének kialakítani a területen. A jobb idő beköszöntével pedig a mezítlábas ösvényt már ki is próbálták a tanulók. Amikor a diákok a bevásárlóközpontban vásároltak, akkor ők is támogatták szavazatukkal az iskolát, hogy minden elképzelésüket meg tudják valósítani.

„Mindig, amikor kint vagyunk az udvaron, nagyon sokat játszunk. Kipróbáltuk már a mezítlábas ösvényt is. Környezet órán sokat tanulunk a növényekről. Tavaly is és most is sokat ültettünk a tanárokkal és igazgató nénivel is a kertbe.” - mondta Kocsis András, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola tanulója

Az iskola vezetősége örömmel ragad meg minden pályázati lehetőséget, amivel intézményüket és annak környezetét tudják fejleszteni és szépíteni.

A dobogó második fokára a Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület állhatott fel. Ők már meg is szervezték az Ózdi Futónapok első állomását, a második alkalom június 30-án lesz. A kezdeményezéssel a helyi amatőr futókat szeretnék bátorítani és a mozgás rendszerességére ösztönözni. Az Együtt Nekézsenyért Egyesület pedig a harmadik helyen végzett. Mindegyik szervezet célja az, hogy minél több fejlesztést és programot végrehajthassanak, ezzel erősítve közösségüket.