Nem árt ismételni, és frissíteni a tudást – kazánkezelő tanfolyam indult a Fűtőerőműben
Város
2023. ápr. 13.

Nem árt ismételni, és frissíteni a tudást – kazánkezelő tanfolyam indult a Fűtőerőműben

Kazánkezelő tanfolyam indult a Fűtőerőműben.

A kétszáz órás kurzuson az Ózdi Távhő Kft. munkavállalói frissíthetik tudásukat. Az oktatásnak elméleti és gyakorlati része is van, amely során végig veszik a megfelelő üzemeltetéshez kapcsolódó összes ismeretet a résztvevők.

Egyes munkakörök betöltéséhez elengedhetetlen, hogy felkészült szakemberek álljanak a háttérben. Ilyen például a kazánkezelés. A munkavédelmi előírások szerint az Ózdi Távhő Kft. csak olyan munkavállalókat alkalmazhat, akik időről időre részt vesznek tudásukat frissítő szakmai tanfolyamokon. A legújabb képzés nemrég indult, amelynek helyszíne a város Fűtőerőműve.

Kocsis István mérnöktanár előadását hallgatják a dolgozók a teremben. A tankönyveken túl digitális formában is végigveszik a tananyagot, amely a kazánkezeléssel kapcsolatos összes ismeretet tartalmazza. Elméleti és gyakorlati órákon kell részt venniük a hallgatóknak.

„Mivel az OKJ-s rendszer megszűnt, ezért egy másik rendszert kell most már használnunk. Ugyanígy öt évente vizsgázni kell a fiúknak és megkerestük a miskolci Jakab Oktatási Kft.-t, akik elvállalták az oktatást. Két csapatunk van, az egyik az ismétlőoktatásban résztvevő, ők az ötéves ciklust csinálják, valamint az új dolgozók, akik most fogják megszerezni először a képesítést, ők egy kétszáz órás tanfolyamon vesznek részt.” - nyilatkozott Peták Tibor, az Ózdi Távhő Kft. üzemviteli üzemvezetője

A kazán nagyon veszélyes üzem. Aki nem kellő hozzáértéssel kezeli a rendszert óriási problémákat okozhat, rosszabb esetben egy kazánrobbanás is bekövetkezhet. Az oktatás célja, hogy a dolgozók minden olyan információt megkapjanak, amellyel takarékos és stabil lehet az üzemeltetés.

„Elsősorban a tápvíz minősége, hogy mire kell odafigyelni, hogy a kazánt milyen típusú vízzel kell feltölteni. A légellátás fontossága, környezetvédelmi szempontból az égéstermékekben milyen káros anyagok vannak. Mire kell odafigyelni, hogy a káros anyag kibocsátás minél kevesebb legyen és mindazok a feltételek, amelyeket üzem közben biztosítani kell, hogy a kazán minél gazdaságosabban és minél biztonságosabban üzemeljen.” - mondta Kocsis István, a Jakab Oktatási Kft. mérnöktanára

A szakember kiemelte, hogy a lakosságnak is oda kell figyelnie otthonában a kazán üzemeltetésére, fontos hogy senki ne mulassza el az időszakonkénti műszaki felülvizsgálatot. A tanfolyam elvégzéséről egy tanúsítványt kapnak a résztvevők. Az oktatás június 8-án egy modulzáró vizsgával zárul, amely írásbeli és gyakorlati részből áll. Utóbbin egy úgynevezett projektfeladatot kell megoldaniuk a hallgatóknak a Fűtőerőműben.