Keresztszentelés a Gyári temetőben, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében
Egyház
2023. ápr. 5.

Keresztszentelés a Gyári temetőben, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében

Megszentelték a Gyári temetőben felállított új keresztet. A rendezvényt az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat szervezte és koordinálta, a felújítás egy pályázatnak köszönhető.

„Dicsértessék a Jézus Krisztus! Keresztet a földön minden ember kap. Az egyik kisebbet, a másik nagyobbat. Szülessen kunyhóba avagy palotába, el van készítve az ő keresztfája” - ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Gyári temetőben a keresztszentelést. A rendezvényen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára mellett jelen volt Janiczak Dávid Ózd város polgármestere és Zsuponyó Anett alpolgármester, a történelmi egyházak képviselői, Szabó András, az Országos Német Önkormányzat képviselője, vármegyei és önkormányzati képviselők. A hit és a vallás fontosságát, szerepét emelte ki beszédében az államtitkár.

„A kereszt tanúságot tesz a szeretetről. Ezért is köszönöm szépen az országban szerte a nemzetiségi önkormányzatainknak, itt helyben, Ózdon a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak, de hozzáteszem, az erdészeteknek is. Az elmúlt öt év során több mint 420 keresztet vagy felújítottunk közösen, vagy pedig mint most itt, a temetőben újat tudtunk állítani. Ez egy csoda” - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára.

Az államtitkár kifejtette, hogy Magyarországon 267 település mellett 21 erdészetben is megjelentek új keresztek, amelyeket az Eucharisztikus Világkongresszus tiszteletére emeltek. Településünkön az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat egy 2022-es pályázatnak köszönhetően 5 db útmenti keresztet újított fel városszerte, és egy újat állított a Gyári temetőben, ahol mindezidáig nem volt központi kereszt.

„Minden temetőben van egy hely, ahol a messze földben nyugvó elhunyt szeretteinkért gyertyát, mécsest lehet gyújtani, és az egyházak ünnepeik alkalmával megemlékezést tarthatnak. Az itt felállított kereszt ezt a funkciót fogja betölteni a jövőben” - emelte ki Göncfalvi Éva, az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

A beszédeket Rolof András szavalata és a Szent Kereszt Plébánia Jubilate kórusának zenei előadása színesítette, amelyet a történelmi egyházak áldásai követtek. Jó példája volt ez annak, amelyet beszédében a terület képviselője, dr. Csuzda Gábor kiemelt: Ózdon gazdag hagyatéka van a hitéletnek, akik aktív szereplői a város kulturális programjainak is.

„A nagyhét kezdetén érdemes odafigyelnünk azokra a dolgokra, amelyek megnehezítik életünket: saját és mások keresztjeire. A kereszt azonban nem egy dísz, hanem egy üzenet számunkra. Isten odaadásának, áldozatvállalásának üzenete. Jézushoz hasonlóvá válni mindennapi feladatunk, keresztény emberként. Jusson ez mindig eszünkbe, amikor elhaladunk egy útszéli kereszt vagy éppen az itt felállított kereszt mellett” - fogalmazott dr. Csuzda Gábor, területi képviselő.

A rendezvényt mécses gyújtással zárták a szervezők, ahol a megjelentek egy-egy gyertyával erősítették hitüket, és rótták le tiszteletüket az újonnan megszentelt kereszt előtt.