Természetjárásban kiemelkedőek – országos versenyen teljesítettek szép eredménnyel a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói
Oktatás
2023. márc. 31.

Természetjárásban kiemelkedőek – országos versenyen teljesítettek szép eredménnyel a Vasvár Úti Általános Iskola tanulói

Természetvédelmi országos versenyen értek el sikereket a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai. Három csapat is részt vett a döntőben. Több elméleti és gyakorlati feladatot oldottak meg.

Kedden a III. Mátra Kincsei Természettudományi és Természetvédelmi Verseny döntőjén vettek részt a Vasvár Úti Általános Iskola diákjai. Az intézményből három csapat is bejutott a legjobbak közé. Mátrafüreden a Harkály Házban egy összetett feladatsort kellett megoldaniuk a jelenlévőknek. Az ötödik-hatodikos kategóriában egy közelben található természetvédelmi területet kellett bemutatniuk prezentáció segítségével. Az egyik csapat a Keleméri Mohos-tavakat választotta, a másik pedig a Harmaci-dombokat. A hetedik-nyolcadik osztályosoknak pedig keresniük kellett a lakóhelyük közelében egy olyan területet, ami nem természetvédelmi, azonban megérdemelné ezt a státuszt. Az ózdi diákok a Bíben-völgyet térképezték fel. Megtekintették és bejárták a szaktanárok segítségével a kiválasztott részeket.

„Aztán következett a terepi gyakorlat, ami abból állt, hogy öt állmáson kellett még a gyerekeknek versenyezniük. Ez az erdőben, illetve a Kozmáry-kilátó környékén volt. Terepi feladatokat kellett megoldaniuk. Bogarak és madarak felismerésével és nyomkereséssel” - mondta Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A verseny során emlősökről, védett növényekről, őshonos fajokról tanulhattak, több fontos témával is találkozhattak a fiatalok, emellett a gyakorlati feladatok sem hiányozhattak a megmérettetésből. 7-8. osztályos kategóriában az Éti csigák csapata a dobogó második fokára állhatott fel. Az Ötödik-hatodikosok között az Ózdi gatyáskuvikok a negyediken, míg az Ózdi természetvédők az ötödik helyen zártak. A több fordulóból álló komplex verseny feladatai fejlesztették a tanulók ismereteit, emellett számos élménnyel is gazdagodtak.

„Nagyon jó volt. Az épület is szép volt, a feladatok jól meg voltak csinálva. A terepfeladatok is. A kiselőadások jól meg voltak szervezve. Erős volt a mezőny, de úgy gondolom, hogy büszkék lehetünk magunkra” - nyilatkozta Tóth Szonja, az Éti csigák csapat tagja.

„Tetszett az, hogy a feladatlapot kivették, így az előadásra lehetett nagyobb figyelmet fordítani. A cincér tanösvényen mentünk végig, és ott az első feladat tetszett nekem jobban” - emelte ki Horváth Ádám, az Ózdi gatyáskuvikok csapat tagja.

A tanulók érdeklődési körüknek megfelelően több versenyre is beneveznek időről időre. Egy ilyen megmérettetésre való felkészülés rengeteg időt és energiát vesz igénybe mind a pedagógus, mind a diákok részéről is.