Kitüntetésben részesült a Lajos Árpád Honismereti Kör két tagja
Kultúra
2023. márc. 23.

Kitüntetésben részesült a Lajos Árpád Honismereti Kör két tagja

Honismereti Szövetség Dicsérő Oklevelet kapott Kovács László és Kulcsár Józsefné a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület Honismeret napi rendezvényén Miskolcon.

A Honismeret Napját ünnepelték hétfőn a miskolci Hermann Ottó Múzeumban Bél Mátyásra, a 18. század kiemelkedő tudósára emlékezve. A rendezvény során több programot is tartottak, viszont ez alkalommal a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Honismereti Egyesület, Honismereti Szövetség Dicsérő Oklevéllel ismerte el nyolc munkatárs több évi kutató tevékenységét, köztük a Lajos Árpád Honismereti Kör két tagját. Kovács László 10 éve csatlakozott a honismereti mozgalomba, és azóta évente egy-két dolgozatot is készít, így kétezer oldalnyi publikációt mondhat magáénak.

„Többek között a templomokról, amelyek az Ózd környéki és Sajó menti templomoknak a leírása. A Hangony-völgyi tájnevekről és tanyákról, amelyek megjelentek könyvként is. Írtam a mostani szentsimoni lakodalmas szokásokról, a Borsod Volán ózdi üzemegységének a kialakulásáról, munkájáról, valamint a szentsimoni egyházi szokásokról” - emelte ki Kovács László.

Kulcsár Józsefné 1970-ben adta be első munkáját „Születés-keresztelő Szentsimonban” címmel, amellyel országos első helyezést ért el. Ezt követően, hosszú szünet után, nyugdíjas éveiben folytatta kutatómunkáját. Párhuzamosan készített szentsimoni és farkaslyuki írásokat, úgy mint például a „Temetési szokások Szentsimonban”, amelyet aranyoklevéllel díjaztak a megyei gyűjtőpályázaton, vagy a nagy sikert aratott „Farkaslyuki bányász ételek”. Legfőbb munkájának a Farkaslyuki Templomról készült írását tartja. A hétfőn átadott dicsérő oklevél igen nagy jelentőséggel bír számára.

„A több évi kutatómunkát, eredményt ismerték el. Én szégyelltem magam, hiszen se hete, se hava, hogy ezt csinálom, mert Laci csinálja évek óta. Az eseményen voltak, akik sok év óta végeznek honismereti tevékenységet, míg én csak 5-6 éve. Nagyon izgultam, nem tudom miért, de mégis” - mondta Kulcsár Józsefné.

A Honismereti Szövetség Dicsérő Oklevelét dr. Székelyné Forintos Judit, a Honismereti Szövetség elnökségének tagja adta át. A további sikerekben bízva idén is több pályamunka születhet, hiszen a rendezvényen meghirdették a 48. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázatot.

Képek forrása: Sárközi Ágnes