Kinyíltak a tavaszi virágok a Harmaci-dombokon
Szabadidő
2023. márc. 21.

Kinyíltak a tavaszi virágok a Harmaci-dombokon

Kinyílottak a tavaszi virágok a Harmaci-dombokon. A héricsek, a fekete és lila kökörcsinek pompáznak a lejtőkön. Mindhárom növény védett, leszedni tilos.

Csibesárga héricsek, lila kökörcsinek és lilás bíbor színű fekete kökörcsinek díszítik a Harmaci-dombok lankáit, ahová egyre többen látogatnak el a csodálatos virágtenger látványa miatt. Mindhárom növény Magyarország védett virágai közé tartozik, leszedni tilos, így csak a látvány marad, a szabályt minden körülmények között be kell tartani. Nagyon fontos, hogy már általános iskolás korban felhívják a gyerekek figyelmét a természet oltalmára, ezen belül a ritka növények védelmére.

„Már egészen alsó tagozatban is foglalkoznak azzal a tanító nénik, hogy melyek azok a növények és állatok, melyek védelem alatt vannak. A gyerekek mindig rácsodálkoznak, mert nem mindig tudják, hogy védett vagy nem védett, és hogy nem szabad leszedni. Mindig el kell nekik mondani, hogy egy védett növénynek eszmei értéke van, amit már természetvédelmi értéknek nevezzük. Hogyha feljelentésre kerül, akkor kemény pénzbüntetést von maga után. Elszoktak csodálkozni egy-egy hétköznapi növény védettségén is, például a hóvirágnak a védettségén, de ami mostanában tömegesen látható, az a tavaszi hérics, aminek az eszmei értéke szintén ötezer forint, vagy akár a leánykökörcsin” - mondta Maruzsi Henrietta, pedagógus.

A nyiladozó héricseket és kökörcsineket az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai is megfigyelték hétvégén. Mindhárom növény a kedvenceik közé tartozik, minden év tavaszán ellátogatnak lelőhelyükre.

„Megnéztük ezeket a gyönyörűségeket. Ötvenöt fő vett részt a túrán. Én nagyon boldog voltam, hogy ennyi ember eljött és együtt gyönyörködtünk a természetben. Úgy gondolom, hogy mi nagyon szerencsések vagyunk, hogy Ózdot ilyen csoda veszi körül, hiszen ezek a város csodái” - hangsúlyozta Bánhidi Istvánné, az Ózdi Természetbarátok Körének tagja.

Aki teheti, kiránduljon a Harmaci-dombokra, mely a Magyarországi Natura 2000 területeinek egyike. Az ózdi levendulás szomszédságában lévő lankákon megcsodálhatják a most virágzó tavaszi virágokat. Azonban ezeket a növényeket ne ássuk ki, ne szakítsuk le azért, ha csak a kiskertünket szeretnénk vele ékesíteni. A növénynek nem ideális a kerti talaj minősége, így csak addig tartana a csodaszép virág élete, amíg hazaérünk vele. Amennyiben békén hagyjuk, jövőre is hasonló élményt szerezhetünk tavaszi kirándulásunk alkalmával.