Díszmagyarba öltözött ózdi huszárok vonultak végig Stuttgart utcáin
Kultúra
2023. márc. 20.

Díszmagyarba öltözött ózdi huszárok vonultak végig Stuttgart utcáin

Stuttgartban vonultak fel az ózdi huszárok, a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ meghívására. Jártak a Mercedes Múzeumban és fogadtak őket Magyarország Főkonzulátusán is.

Számos városi és immár országos rendezvény aktív közreműködői a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület tagjai. A díszmagyarba öltözött huszárok látványos színfoltjai bármilyen megmozdulásnak. Büszkék lehettünk rájuk a Nemzeti Vágtán vagy a Budai Várban nyújtott szolgálataikért, akárcsak az ózdi városi ünnepségeken tanúsított fegyelmezett és rugalmas hozzáállásukért. Jó hírük eljutott határokon túlra is, hiszen március 15-e alkalmából Stuttgartba kaptak meghívást a Liszt Intézet – Magyar Kulturális Központ jóvoltából.

„Volt még ennek egy olyan másodvonala is, hogy Magyarországot mostanában Európában elég sokféleképpen ítélik meg, kik jónak, kik rossznak ítélik. A politikai bemutatkozás mellett a kultúrán keresztül mindig könnyebb egy pozitív képet, az otthoni kultúráról egy pozitív dolgot átadni a külső szemlélőnek külföldön is” - mondta Barta László, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület alelnöke.

A Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetséget a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület, valamint a Jászfényszarui Huszárbandérium tagjai képviselték a „Szelfizz egy huszárral!” elnevezésű, nemzeti ünnepünk alkalmából rendezett programon. A rendezvény nagy költőnkről, a 200 évvel ezelőtt született Petőfiről és a reformkorról is megemlékezett, így a helybéli Olga Királynő Baráti Kör hölgy tagjai stílusosan reformkori ruhát öltöttek és a huszárok kíséretében vonultak fel Stuttgart utcáin.

„Egy élmény volt nekünk is, mert annyira átélték a gyerekek a kis vetélkedőket, programokat, játékokat, hogy csillogó szemű gyereket láttunk. És az egész végén olyan szépen énekelték a „Kossuth Lajos azt üzente” című dalt, kihúzva magukat, csillogó szemekkel, hogy nagy élmény volt. Az emberen szinte szaladgált a hideg, ahogy ők is énekelték” - emelte ki Varga Gábor, a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület elnöke.

A huszárverbunkot és a szablyatáncot követően a régióban élő magyar családoknak tartottak élő történelemórát, a gyermekeknek pedig huszártoborzót és játékos vetélkedőt rendeztek. Az elhangzott új információkat és érdekességeket érdeklődve hallgatták, melyet a korhű ruhát viselő bajtársak osztottak meg velük. A nyertes csapat a Gömöri Lovas Egyesület által szervezett XIII. Görgei Emléktúrára is meghívást kapott. A Liszt Intézet főigazgatója, Dr. B. Szabó Dezső is Coburg ruhát öltött tiszteletükre. A meghívást a Mercedes Múzeumban tett látogatás zárta.

Képek forrása: Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület