Koszorúzás és tisztelgés – Ózdon is megemlékeztek az 1848/49-es hősökről
Város
2023. márc. 15.

Koszorúzás és tisztelgés – Ózdon is megemlékeztek az 1848/49-es hősökről

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom hőseire emlékeztek a városlakók. A hagyományoknak megfelelően a Petőfi téren gyűltek össze az érdeklődők.

Idén, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulóján is a Petőfi téren vette kezdetét a március 15-i, ünnepi megemlékezés. A rendezvény nyitásaként a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület huszárai vonultak fel. Hazánk himnusza után pedig Ózd város polgármestere, Janiczak Dávid mondott ünnepi beszédet.

„Tisztelt emlékezők! 175 év távlatából büszkén emlékezünk a forradalmárokra, akiknek ott, márciusban sikerült. De miért sikerülhetett? Mi volt a titka annak, hogy egy maroknyi értelmiségi által indított forradalom a félelmetes túlerőt meghátrálásra kényszerítette? A választ Dobó István adta meg, mégpedig több száz évvel korábban, amikor ezt mondta az egri vár védőinek: A vár ereje nem a falakban rejtezik, hanem a védők lelkében” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az ünnepi beszédet követően mindenkinek lehetősége volt elhelyezni az emlékezés virágait a szobor talpazatánál a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület közreműködésével. A koszorúzók között volt Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal Ózdi Járási Hivatalának munkatársai és Ózd Város Önkormányzata nevében pedig Janiczak Dávid polgármester, valamint Zsuponyó Anett alpolgármester is. Emellett politikai pártok, egyházak, civil szervezetek és alapítványok képviselői járultak Petőfi szobra elé, ezzel kifejezve tiszteletüket.

Az idei ünnepi műsor rendhagyó módon zajlott. Az Ózdi Művelődési és Kommunikációs Nonprofit Kft. munkatársai egy kísérő programmal készültek. Az Olvasó Adorján Lajos termében kialakították a Pilvax Kávéházat, amelyben időről időre zenés, verses előadást hallhattak azok, akik betértek. Tizenegy órától pedig mindenki a színházteremben gyűlt össze, ahol Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető-főszerkesztője köszöntötte őket, valamint örömét fejezte ki, hogy ismét az Olvasó adhatott helyet a jeles eseménynek.

A beszédet követően a résztvevők megtekinthették a Nemzetiszín Pántlikák zenés, történelmi drámát az ÓMI Zenés Színház előadásában. A darab minden eleme a társulat munkája, amelyet már korábban is láthatott a közönség. Egy pályázatnak köszönhetően most ismét színpadra vitték és közel telt ház előtt adták elő.