Tilos a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése
Hírek
2023. márc. 13.

Tilos a hullajtott agancsok engedély nélküli gyűjtése

Lopásnak minősül a jogszabály szerint, ha valaki engedély hiányában gyűjt és visz haza agancsot. Tilos, mert a vadállomány állapotát ezekből mérik fel a szakemberek.

Már februárban elkezdődött és április elejéig tart gímszarvasainknál az agancshullatás időszaka. Elsőként az idős bikák válnak meg fejdíszeiktől, majd a fiatalabb egyedek követik. Ha túránk során hullott agancsot találunk, ne vigyük haza, mert az lopásnak minősül. Az agancs tulajdonosa az adott terület vadászatra jogosultja, akinek ez értékes információkkal szolgál.

„A hullajtott agancs gyűjtését, annak tulajdonosa, azon területen vadászati joggal rendelkező vadásztársaság, földtulajdonosi közösség, erdőgazdaság végezheti, vagy az általik kiadott engedéllyel rendelkező magánszemély. Aki ezen követelményeknek nem felel meg és agancsot gyűjt, az szabálysértést követ el, tehát hatósági eljárás alá vonható, büntethetővé válik. A törvény még emellett kiemeli, hogy aki ilyen tevékenységet észlel, az értesítse a megfelelő hatóságot, tehát a rendőrséget” - mondta Kára Károly, vadász.

Nagyon fontos, hogy a túrázók ne térjenek le a kijelölt túra útvonalakról az állatvilág nyugalma érdekében. Az Ózdi Természetbarátok Körének tagjai, minden évszakban járják a kiránduló helyeket. Nagyon sok esetben belebotlanak az erdőkben, mezőkön fellelhető természet adta kincsekbe, amelyeket közösen megvizsgálnak, lefotóznak, de soha nem szedik fel sem a növényeket, sem pedig a szarvasbikák fejdíszeit.

„Ott, természetes helyükön a legszebbek, tehát nem kell őket hazavinni. Ott megcsodáljuk, lefotózzuk és aztán majd otthon nézegethetjük a képeinket. Ezt be is tartjuk, azt hiszem nagyon sok  alkalommal látni ilyen fotókat részünkről. A másik az, hogy a természetben csendesen kell viselkednünk, hiszen ne zavarjuk az állatokat, mert az állatoknak egy sajátos helye, és ők elvárják tőlünk, hogy békén hagyjuk őket” - hangsúlyozta Fáklya Mária, az Ózdi Természetbarátok Körének tagja.

Az elhullott agancsok nagyon sok tudnivalót hordoznak a szakemberek számára, hiszen ha összegyűjtik, akkor megállapíthatják, hogy milyen az állomány korosztálya, vagy minősége. Ezek az ismeretek pedig a vadgazdálkodáshoz elengedhetetlenek.