Működési támogatásra pályázhatnak a hentesüzletek és a húspulttal rendelkező élelmiszerboltok
Hírek
2023. márc. 2.

Működési támogatásra pályázhatnak a hentesüzletek és a húspulttal rendelkező élelmiszerboltok

Működési támogatásra pályázhatnak a hentesüzletek vezetői. A kérelmeket március huszadikáig lehet benyújtani. Az összeget közmű- és helyiségbérlet díj kifizetésre használhatják fel.

A kiskereskedelemben is hatalmas problémát okozott az infláció és a magas energiaköltségek. A vállalkozások fennmaradásának támogatására új lehetőségeket kínál a kormány. Továbbra is kiemelt fókuszt kaptak a vidéki térségekben és kistelepüléseken működő szolgáltatások. A húsbolt pályázati támogatásra a kérelmeket március huszadikáig nyújthatják be az illetékesek. Az adatlap kitöltése kizárólag elektronikus úton történhet. A kitöltő felület elérhető a hentestamogatas.hoi.hu honlapról.

A húsbolt pályázati támogatásra 4 milliárd forint forrás áll rendelkezésre. A tervek szerint ebből több mint 1000 hentesüzlet részesülhet, így boltonként akár 3 millió forintot is kaphatnak az érintettek. Amennyiben az üzletben helyben történő fogyasztásra alkalmas vendéglátó-ipari termék készül az általa forgalmazott húsból, úgy a támogatás mértéke 3,5 millió forint is lehet.

A támogatást olyan működési költségek fedezetére használhatják fel, mint közműdíj, helyiségbérlet díj és munkabér járulékai. Az elnyert összeget a január 1-je és december 31. közötti időszakban felmerülő költségekre lehet felhasználni. Tehát a közüzemi számlákon a szolgáltatás teljesítési időpontjának a megadott időintervallumba kell esnie.

„A helye az már meglesz. A támogatásra mi is alkalmasak vagyunk és pályázhattunk rá. Ennek a magas inflációnak és energiaköltségek kompenzálására lesz meg a helye. Mi is szeretnénk kicsit energiatakarékosabban előállítani a meleg vizet, mert ott hatványozottan több víz folyik a takarítás szempontjából, mint egy vegyeskereskedésben. Szeretnénk még, amennyit tudunk kicsit a villanyszámla csökkentése érdekében napelem fejlesztésre fordítani” - nyilatkozta Szakács Tamás, az Újváros Téri Húsbolt ügyvezető-igazgatója.

Az élelmiszer biztosításában fontos szerepet töltenek be a hentesüzletek és a húspulttal rendelkező kisboltok is, amelyek javarészt mikrovállalkozásként működnek. A hentesboltok hozzájárulnak hazánk tradicionális, változatos, térségi ízvilágának és konyhaművészetének fennmaradásához is, így támogatásuk társadalmi szempontból is jelentős. A jelenlegi húsbolt pályázattal a kormány célja az, hogy segítsék ezen üzletek fejlődését a jelenlegi gazdasági kihívások leküzdésében.