Idei programokról egyeztettek az Ózdi Ipari örökségvédők, akik nemcsak a múltat tisztelik, hanem a jövőt is tervezik
Kultúra
2023. febr. 21.

Idei programokról egyeztettek az Ózdi Ipari örökségvédők, akik nemcsak a múltat tisztelik, hanem a jövőt is tervezik

Idén márciusban is megemlékeznek Ózdon a hazai kohászat legtragikusabb eseményéről. Erről is egyeztettek az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagjai.

A napirendi pontok közül a leghangsúlyosabb az 1990. március 3-i acélműi robbanás áldozataira emlékező rendezvény előkészítése volt. Korábban az önkormányzattal közösen született döntés arról, hogy minden 5. évben a tisztelgés nagyobb szabású, ám a félkerek számokon túl is minden évben a Gyári temetőben csendes főhajtással és koszorúzással emlékeznek a tragikusan elhunyt áldozatokra.

„Ha már megragadhatom az alkalmat, akkor ez úttal meghívom a város lakosságát, a gyászolókat, azokat, akik tiszteletüket akarják tenni a temetőben, hogy március 3-án 10.00 órakor jöjjenek el és tegyék tiszteletüket” - mondta Bokor Sándor, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagja.

A megbeszélés másik sarkalatos pontja a 2023. évi Ipari Örökségvédelmi Konferencia tervezése, programjainak összeállítása volt. A konferencia napirendjét, mint minden évben, most is előzetes egyeztetés előzi meg Janiczak Dávid polgármesterrel. A kör tagjai szeretnék a hagyományoknak megfelelően megtartani idén is az országosan egyedülálló, szakmai előadásokkal tarkított napot.

„Én úgy érzem, hogy ezt a jelenkori, most meglévő kohászati állapotot, amibe Ózd került, hogy másodmagával működtet még acélgyártást, ezt ápolni kell. És nem csak a jelenét, a jövőjét is fel kell kutatni. És a jövőjével még nagyon sokat kell foglalkozni, de a múltjával is. Mert a múlt, jelen, jövő összefügg” - fogalmazott Kirchknopf András, az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Körének tagja.

A tervek szerint és a hagyományoknak megfelelően az Ózdi Ipari Örökségvédők Baráti Köre továbbra is azon dolgozik, hogy Ózd gyári múltját hűen ápolja, továbbvigye, hogy ne merüljön a feledés homályába.