Két szoba, társalgó és konyha – komplex beltéri és kültéri felújításon esik át az állatsimogató Ózdon
Város
2023. febr. 9.

Két szoba, társalgó és konyha – komplex beltéri és kültéri felújításon esik át az állatsimogató Ózdon

Közösségi teret és szálláshelyet alakítanak ki a Nagyvölgyi Állatsimogatóban. A felújításra egy pályázatnak köszönhetően nyílt lehetőség.

Munkagépektől hangos a Nagyvölgyi Állatsimogató. Még 2016-ban Start-munkaprogram keretében vásárolták meg az ingatlant. Akkoriban mintagazdaságot terveztek létrehozni, azonban tavaly ezt továbbgondolták, így egy közösségi teret alakítanak ki az épületben. Az Ózdi Városüzemeltető Intézmény szakemberei Janiczak Dávid polgármesterrel közösen tartottak területbejárást a létesítményben.

„A főépület szálláshellyé fog alakulni. Start-munkaprogramnak köszönhetően hálószobák, fürdők és közös helyiségek is kialakításra kerülnek. Mindeközben maga az állatsimogató is megújul. Már elkészültek azok a kifutók, amelyek az új állatokat várják. Valószínűleg emu és láma lesz beszerezve, ezzel is bővítve azon állatok garmadáját, akik itt megtekinthetőek” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A huszonhárom és félmillió forintos támogatás magába foglalja többek között a bér és járulékköltséget is. A két szoba, a fürdő, a társalgó és a konyha kialakítása mellett a víz- és villanyvezetékek behúzása is szükséges. Ezeket a feladatokat február 28-ig kellene befejezni a szakembereknek. A tér kialakításának köszönhetően kisebb társaságok, családok szállhatnak majd meg az ingatlanban.

„Az alapvető gondolat az az volt, hogy többen is érdeklődtek, hogy egy pár napig megszállnának ezen a környéken, mert csendes és jó hely. Illetve sok térségbeli turisztikai látványosság elérhető. Ezért gondoltuk azt, hogy belevágunk ebbe a nem kis projektbe, és így szálláshelyet is tudunk biztosítani. Emellett az ide látogató óvodás és kisiskolás gyermekek szülei is jelezték azt, hogy esetleg szülinapokat tartanának itt a gyerekeknek” - tette hozzá Restás Alexandra, az Ózdi Városüzemeltető Intézmény foglalkoztatási és szervezési csoportvezetője.

Nemcsak az épületet, hanem az egész tanyát körbejárták a látogatás alkalmával. Megtekintették azt a kifutót is, ahová az új állatokat várják.

A terület egyik legkedveltebb lakóját, a pávát is szemügyre vették és finom falatokkal is megajándékozták. Körülbelül két hét múlva a felújítás befejezési fázisába lépnek és a végső simításokat végzik el az épületen. Azonban az engedélyeztetési eljárás egy hosszabb folyamat, így az ingatlan kibérelésére még várni kell. Az érdeklődők az ÓVI 06-48/471-422-es központi telefonszámán minden információt megkaphatnak majd ezzel kapcsolatban. Az óvodás és általános iskolás csoportok kézműves foglalkoztatására márciustól újra lehetőség lesz, előzetes egyeztetés után, ami miatt szintén ez a telefonszám hívható. A későbbi tervek között is szerepel még felújítás, ahhoz azonban majd egy másik pályázat biztosít fedezetet.