Vörös kódot léptettek életbe régiónkban szombat reggel 8 óráig
Hírek
2023. febr. 8.

Vörös kódot léptettek életbe régiónkban szombat reggel 8 óráig

A hideg időjárás miatt szombat reggel nyolc óráig riasztás lépett életbe térségünkben. Városunk hajléktalanellátó intézményei felkészültek a több férőhely biztosítására.

Fülöp Attila a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár vörös kódot rendelt el a kritikus időjárási viszonyok miatt az ország három régiójában, köztük Észak-Magyarországon. Ilyen riasztás esetén az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott protokolláris menetet kell betartani, többek között a hajléktalanok ellátásért felelős intézményeknek. A rendelkezés értelmében az érintett szociális létesítményeknek az engedélyezett férőhely számnál, több helyet kell biztosítani.

„Az intézményünk felkészült erre az eshetőségre. Vannak pótágyaink, matracaink és ilyenkor a közösségi helyiségeinket is igénybe szoktuk venni, hogy ha esetleg a megállapodással rendelkező hajléktalan személyeken kívül más személyek is jelentkeznének, akkor tudjunk nekik ellátást biztosítani. Természetesen a meleg helység biztosítása ilyenkor kötelező. Nálunk a hajléktalan ellátásban 18 fokra vannak felfűtve helyiségek” - mondta Bányai Zsuzsa, az Ózd és Térsége Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Integrált Intézmény igazgatója.

Az utcán élő hajléktalanok ellátását vörös kód idején első sorban a hajléktalanellátó intézmények végzik. Ózdon esténként az Éjjeli Menedékhelyen, illetve az Átmeneti Szálláson tudják fogadni a rászorultakat, míg napközben a Nappali Melegedőben.

„Ilyenkor természetesen az emberek részére minden intézményi egységben a kollégák különböző tartalommal tájékoztatást adnak ki az ezzel kapcsolatos tudnivalókról. Akár öltözködés, akár folyadékfogyasztás, akár alkoholfogyasztás, akár a kihűléssel kapcsolatosan látják el őket információkkal, valamint igyekezzenek csoportosan közlekedni, és főleg késői időszakban ne maradjanak egyedül. Azokkal, akikkel kint találkoznak, azoknak pedig adják át az üzenetet, hogy ebben a hidegben inkább jöjjenek be az intézménybe” - nyilatkozta Jene András, az ÓTSZEGYII Átmeneti Szállásának részlegvezetője.

A vörös kód célja tehát egy speciális üzenet, egy figyelmeztetés az emberek, illetve a szociális szolgáltatók számára, hogy ilyen fagyos időjárási körülmények között jobban figyeljünk oda a rászoruló, utcán élő embertársainkra.