Mindkét medence működik majd – március első felében nyithat az ózdi uszoda
Város
2023. febr. 8.

Mindkét medence működik majd – március első felében nyithat az ózdi uszoda

A tervek szerint március első felében megnyitja kapuját a helyi uszoda. A város lakossága így újra használatba veheti majd mindkét medencét.

Tavaly november elsejétől szünetel a nyitvatartás a helyi uszodában. A városvezetés és a üzemeltető azonban mindent megtett annak érdekében, hogy olyan hamar ki tudják nyitni az intézményt, amilyen gyorsan csak lehet. Elkészült a város költségvetési tervezete, amiről holnap dönt a képviselő-testület, a szakemberek pedig  úgy kalkuláltak, hogy a tervek szerint márciustól újra üzemelhet majd a létesítmény.

„Az elmúlt évben sajnos nem jókedvünkből zártuk be az uszodát. Rákényszerültünk a magas energiaárak miatt. Ezek az árak idén csökkentek, és a költségvetésünk tervezésénél is figyelembe vettük azt, hogy a fűtési szezon második felében mikor, és hogy tudjuk kinyitni az uszodát. Folyamatos egyeztetéseket tartottunk az üzemeltető cég ügyvezetőjével, Nagy-Mengyi Péterrel, akivel tegnap történt meg az utolsó egyeztetés, amin világossá vált, hogy lehetőség nyílik a műszaki akadályokat is figyelembe véve egy március első felében történő nyitásr” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Bíznak benne, hogy minden jól alakul majd és sikerül a tervezett nyitási időpontot tartani. Az év második fele viszont tartogat még kérdéseket, hiszen most nem lehet tudni, hogy akkor milyen mértékűek lesznek az energiaárak. A jelenlegi létszám majdnem teljes, így gond nélkül kezdődhet az üzemeltetés márciustól.

„Rengeteg teendőnk van, főleg a vízzel kapcsolatban, hiszen be kell állítani a vizet kémiailag, hogy megfeleljen. Ezt el kell küldenünk a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, valamint a Vízművekhez mintára. Ha ezek az adatok megérkeznek, akkor tudjuk majd megnyitni a vendégek számára az uszodát. Terveink szerint mindkét medence működni fog, bár módosítások lesznek. Az általános elfogadott eljárás az utóbbi hónapokban minden országos uszodában az, hogy a vízhőfokot csökkenteni kell a magas rezsiárakhoz viszonyítva” - nyilatkozta Nagy-Mengyi Péter, az ÓSÉK ügyvezetője.

Várhatóan az úszómedence 25 fokos, a kismedence pedig, amit oktatás céljára használnak 30 fokos lesz. Amint a napkollektorok teljesítménye azt lehetővé teszi, emelnek majd a hőmérsékleteten, hiszen a napsütéses órák számának növekedésével ezt biztosítani tudják. Az önkormányzat jóvoltából az óvodások ingyenes úszásoktatására továbbra is helyet biztosít majd a létesítmény a következő hónapokban. Emellett az Ózdi Úszó Klub tagjai is újra edzhetnek majd a medencében. Az üzemeltetés során a legkritikusabb a távhődíj, hiszen a rezsiárak közül fűtés a legmagasabb, jelenleg a tavalyi ár több mint nyolcszorosát kell kifizetni. Ezzel szeptember harmincadikáig tudnak tervezni. Ezt követően újra át kell gondolni a működtetést.