Városunk 2023. évi költségvetését tárgyalták a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülésén, de szó esett a közvilágítás korszerűsítéséről is
Önkormányzat
2023. febr. 7.

Városunk 2023. évi költségvetését tárgyalták a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság ülésén, de szó esett a közvilágítás korszerűsítéséről is

A Pénzügyi és Gazdasági Bizottság az idei költségvetés tervezetéről is tárgyalt, korszerűsítik a közvilágítást és módosítják a VOLÁNBUSZ szerződését.

Ma délelőtt 8 igen és 1 ellenszavazattal támogatta a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság városunk 2023. évi költségvetési tervezetét. Az előkészítés nagy munkát igényelt, hiszen meg kell felelni az átláthatóság, az egyensúly és stabilitás elveinek is, azaz a bevételeknek és a kiadásoknak meg kell egyezniük.

„Durván egy gyenge 800 millió Ft az, ami két forrásból jött állami támogatásként. Az összes többit azt az önkormányzatnak a gazdálkodása tette lehetővé, hogy sikerült 439 millió Ft-ot tartalékba helyezni. Ha ez a 439 millió Ft nem lenne, akkor azon kellene gondolkodni, hogy nemhogy kinyitjuk a nem kötelező feladatok ellátására szolgáló intézményeket, hanem azon kéne gondolkodni, hogy a munkahelyeket szüntetjük meg. De így, hogy ez a 439 millió forint tartalék rezsivédelmi tartalék létrejött, nem kerül sor” - mondta dr. Almási Csaba, jegyző.

A jegyző hangsúlyozta: az önkormányzat elérte alapvető célját, tavasszal kinyitja a nem kötelező feladatokat ellátó intézményeket, és megtartotta az összes munkahelyet, a fizetések csökkentése nélkül.

„Számomra fontos, hogy vannak a költségvetésben olyan elemek, amelyek nemcsak a kötelező feladatok ellátásáról szólnak, hanem az önként vállalt feladatokban is tudunk lépni, és tudtunk bizonyos, ha még szerényebb, akkor is egy kisebb összeggel támogatni ezeket a feladatokat” - tette hozzá Kiss Sándor, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke.

A bizottság elfogadott egy hosszú évek óta elhúzódott projektet, a közvilágítás LED-es korszerűsítését. A beruházás az önkormányzatnak nem kerül külön kiadásába, a teljes közvilágítás cseréjét egy közbeszerzés keretében kiválasztott cég végzi el a saját költségén. Az önkormányzat egy hosszú távú szerződést köt a kivitelezővel, így 12 év alatt a város az éves energia-megtakarításából származó többletéből teljesíti a részletfizetést.

„Elmondhatom, hogy már szűk körben a szakmával és a frakcióvezetőkkel volt egy egyeztetés a LED-es korszerűsítéssel kapcsolatban, ahol közösen, egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy minden egyes területét a városnak korszerűsítjük, tehát nem hagyunk ki olyan területeket sem, ahol várhatóan egy hét múlva már nem lesz fent a lámpatest. Mindenki megkapja azt az esélyt, hogy modern körülmények között éljen, jó megvilágítási körülmények között” - hangsúlyozta Janiczak Dávid, polgármester.

A bizottság 18 napirendi pontja között döntöttek többek között a VOLÁNBUSZ Zrt.-vel történő szerződésmódosításról, amely a lakossági jelzések alapján elfogadott menetrend módosítást tartalmazza. Több önkormányzati tulajdonú ingatlan és zárt kert értékesítését tárgyalták, valamint közszolgálati szerződést és térfigyelő kamerák kezelésbe adását tűzték napirendre.