„A rendőr ne csak akkor beszéljen a lakossággal, ha intézkedés alá vonja őket” – A szépkorúak kerültek a rendőrség fókuszába
Rendőrség
2023. febr. 2.

„A rendőr ne csak akkor beszéljen a lakossággal, ha intézkedés alá vonja őket” – A szépkorúak kerültek a rendőrség fókuszába

A szépkorúak kerültek a rendőrség fókuszába. A helyi egyenruhások célja, hogy minél kevesebb idős ember váljon áldozattá. Ennek érdekében időről időre felkeresik a lakosságot.

Az Ózdi Rendőrkapitányság az idősgondozásban résztvevő szociális szférával, a városi rendészettel, illetve a polgárőrséggel is együttműködik az időskorúak áldozattá válásával kapcsolatos bűnmegelőzési tervükhöz kötődően. Az akció során felkeresik az Ózdi Rendőrkapitánysághoz tartozó két járásban élő idős, 65. életévüket betöltött személyeket.

„Nagyon fontosnak tartjuk a lakossággal történő folyamatos kommunikációt. A rendőr ne csak akkor beszéljen a lakossággal, ha intézkedés alá vonja őket, hanem akkor is, ha úgynevezett üres járat van a szolgálat között, és keresse fel őket, főleg a szépkorúakat, az időskorúakat. Hallgassa meg a problémákat. Így gyorsan tudunk reagálni az esetleges bűncselekmények megelőzésére, vagy ha már megtörtént, akkor szintén gyorsan tudunk reagálni a felderítésre” - mondta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Elsősorban az egyedül élő idős emberek számára ajánlatos eszköz az elektromos ajtóék, de használata minden lakást biztonságosabbá tesz. A berendezéseket az Ózd Városi Rendészet ajánlotta fel. Többek között ezeket juttatják el a szépkorúaknak. Ma a szolgálati gépjármű Velence telep felé kanyarodott. A rendőrök a kilencven éves Debreceni Istvánt látogatták meg.

Pista bácsi 1958 óta lakik itt, szomszédai azt mondják, hogy ő a legidősebb a környéken. Beinvitálta az egyenruhásokat otthonába, mesélt az életéről, megosztotta velük problémáit is, és közösen próbálták ki a riasztó eszközt. Használatával a lakásba anélkül benyitni, hogy a riasztó hangja ne verje fel a szomszédságot, lehetetlen. A rendkívül éles és hangos jelzés el is ijesztheti a rossz szándékkal érkezőket. Az úriember jó kedélyű, pozitív gondolkodású, nagyon gondos környezetére. Jó érzéssel tölti el, hogy figyelnek rá.

„Nekem nagyon sokat jelent, mert a kertemet a múlt nyáron is, sőt minden nyáron kifosztják. Mert én szeretek kertészkedni, paradicsom és paprika is van. A szomszédok ide járnak petrezselyem zöldért, kaporért. Mostanában nagyon rossz a környezet” - nyilatkozta Debreceni István.

A közvetlen kapcsolatfelvétel nagyon sok szempontból hasznos. A rendőrség munkatársai első kézből szereznek tudomást bizonyos problémákról, amelyekre gyorsabban tudnak reagálni. Az időskorúakra pedig különösen odafigyelnek, hiszen nagyon könnyen válhatnak áldozattá, akár vagyon elleni, vagy erőszakos bűncselekményről legyen szó. Több száz embert érint a kitüntetett figyelem, de folyamatos a térség feltérképezése. Ebben pedig a környékbeli polgármesterek nyújtanak számukra segítséget.