Az elmúlt 15 év legnagyobb létszámú nyelvvizsgacsoportja vizsgázott Ózdon
Oktatás
2023. febr. 1.

Az elmúlt 15 év legnagyobb létszámú nyelvvizsgacsoportja vizsgázott Ózdon

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnáziumban 50 fős nyelvvizsgacsoport vizsgázott a nyelvvizsga-amnesztia ellenére.

Tavaly megszavazta a Parlament a felsőoktatási törvény módosítását, többek között a nyelvvizsga-amnesztiát. A rendelkezés értelmében nem szükséges a diákoknak legalább egy B2-es komplex dokumentumot bemutatniuk az oklevél átvételéhez. A jogszabály ellenére a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium tanulói körében továbbra is kiemelt jelentőséggel bír a nyelvvizsga megszerzése.

„Minden tanulónk tudja, hogy jelen pillanatban nem szükséges a diploma megszerzéséhez és jelentkezéshez sem a nyelvvizsga. Én úgy gondolom, hogy ez nem szegte kedvüket, hiszen az elmúlt 15 év legnagyobb létszámú nyelvvizsgacsoportja most vizsgázott, több mint 50 fő. Én úgy gondolom, hogy mindenképpen lelkesek a tanulók. Hosszabb távon tekintve pedig úgy vélem, feltétlenül szükséges egy diplomás szakembernek, hogy idegen nyelvet beszéljen” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az intézmény 2005 óta akkreditált nyelvvizsgahely, és mindig is nagy volt az érdeklődés iránta. Legkedveltebb az angol, azt követi a német, majd a francia. A megmérettetés a bizonyítvány megszerzésén felül lelkileg is felkészíti a tanulókat a további próbatételekre.

„Elsősorban pedagógiailag tartom fontosnak a nyelvvizsgát, mert 16-17 évesen a gyerekek szembesülnek egy elég komoly vizsgaszituációval, és ez inkább lelki megmérettetés nem pedig nyelvi. A nyelvvizsgás tanulóink 90 százalékban elsőre sikeres nyelvvizsgát tesznek, valamint megismerik magukat vizsgahelyzetekbe és könnyebben fogják venni az érettségi vizsgákat, illetve ha továbbtanulnak egyetemen, főiskolán megismerik fiatalon azt az oldalukat, hogy hogyan reagáljanak le bizonyos helyzeteket” - emelte ki Arany László, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium angol nyelvtanára.

Van olyan diák, aki igen céltudatosan tanul, és akár több nyelvvizsga bizonyítvány birtokában venné át évek múltán az oklevelét, hiszen a munkaerőpiacon úgy lesz versenyképes egy friss diplomás szakember, ha több nyelven beszél.

„Egy éve szereztem meg a nyelvvizsgámat angol nyelvből, középszinten. Fontosnak tartom, hogy nyelvvizsgázzunk, hiszen ha a diploma megszerzéséhez jelenleg nem is szükséges, bármikor fontos lehet, és mindenre fel kell készülni. Munkaszerzés céljából is csak előnyként szolgálhat majd a jövőnk terén” - hangsúlyozta Keresztes Nagy Dorina, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium 10. osztályos tanulója.

A jelenlegi enyhítő körülményeket figyelembe véve is elmondható, hogy városunkban a diákok továbbra is szorgalmazzák a nyelvvizsga bizonyítvány megszerzését, hiszen fontos, hogy tudásukat ilyen formában is bizonyítani tudják a munkaerőpiacon.