Közös munka és falatozás – hetedik alkalommal vágtak disznót a Görögkatolikus Parókián
Egyház
2023. jan. 29.

Közös munka és falatozás – hetedik alkalommal vágtak disznót a Görögkatolikus Parókián

Idén sem maradt el a mára már hagyománynak számító disznóvágás az Ózdi Görögkatolikus Parókián. Készítettek sült vért, töltött karajt, kolbászt és a hurkát is.

Ismét megtelt az Ózdi Görögkatolikus Parókia és annak udvara hétvégén, ugyanis hetedik alkalommal rendezték meg a közös disznóvágást. Pénteken már előkészítették a szükséges edényeket és a zöldségeket is. Szombat reggel nyolc óra körül kezdték meg a jószág perzselését. Ezt követően pedig pucolták, bontották és feldolgozták a húst. Először a hagymás sült vérnek láttak neki, majd ezek után a kolbásznak és a hurkának való húst készítették elő. Ez egy hosszabb folyamatnak minősül, ami két-három órát is igénybe vehet.

„170 kilogramm volt a jószág. Ebből 50 kilogramm színhús, plusz a szalonna, a belsőség. Szerintem lesz egy 50-60 kilogramm hurka, ami el fog készülni a mai nap folyamán” - nyilatkozta Szakács László, böllér.  

A jelenlévők közül mindenki talált magának feladatot. Valaki vizet forralt, más a húst tisztította, többen pedig a zöldséget pucolták. A finom falatok készítése mellett ez az alkalom is nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a parókia tagjai még több időt tölthessenek el egymással.

„Látjuk közösségünk aktivitását, ami megmutatkozik az együtt munkálkodás alkalmával. Vannak olyan rendezvényeink, amikor készen kapunk valamit, most pedig megdolgozunk érte, egymás keze alá dolgozunk és ezalatt a pár nap alatt, amikor erre koncentrálunk, még inkább beszélgetésbe elegyedünk, és az egymásra való odafigyelésben megerősödhetünk” - fogalmazott Bodnár Dániel, görögkatolikus parókus.

Több közösségi programon is számos alkalommal részt vesz a terület képviselője, dr. Csuzda Gábor, valamint országgyűlési képviselőnk, Riz Gábor is. Minden alkalommal örömmel tesznek eleget a meghívásnak.

„Egy kiváló rendezvényen lehetünk jelen a katolikus egyház helyi közösségénél. Ez egy olyan akció, ami a magyarságnak az egyik szíve csücske, ezek a bizonyos januári disznóölések. Része a magyar gasztrokultúrának és a közösség egyben tartásának is, hiszen egy-egy ilyen alkalom mindig lehetőség arra, hogy a tagok összegyűljenek és a finom falatok mellett átbeszéljék gyermekeik, családjaik sorsát és közben a maguk lelki életét élve tovább tudják erősíteni Ózd közösségi életét. A város szempontjából pedig ezek a bázisközösségek, amelyek vagy hitbéli, sport vagy egyéb érdeklődés miatt szerveződnek, ők tulajdonképpen maga város. És amíg ezek a közösségek működnek, addig maga a város is él” - emelte ki Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos.

A munka után persze a kóstolás sem maradhatott el. Reggel sült vérből, ebédre toroskáposztából, este pedig hurkából, kolbászból és a töltött karajból csemegézhettek. Terveik szerint jövőre ugyan így összegyűlnek majd év elején, hogy megőrizzék ezt a tradíciót.