Három vírus támad, influenzaszerű tünetekkel
Egészség
2023. jan. 24.

Három vírus támad, influenzaszerű tünetekkel

Három vírus támad, hasonló tünetekkel. Az influenza és a koronavírus mellett megjelent az RSV fertőzés. A szellőztetés, a gyakori kézmosás, a fertőtlenítés segít egészségünk megőrzésében.

Az utóbbi időben megszaporodtak az influenzaszerű megbetegedések, csupán a tünetekre hagyatkozva nem lehet biztonsággal megmondani, hogy valaki influenzás-e, vagy éppen koronavírustól szenved. Mindkét betegséget vírus okozza és mindkét kórokozó jelenléte légúti tünetekkel járhat, amelyek sokszor hasonlóak. Az RSV fertőzésen jellemzően kétéves korukra a gyerekek átesnek, azonban ez számukra nem nyújt tartós védettséget. E betegségenk a leginkább kitettek a kétévesnél fiatalabb csecsemők és a koraszülöttek, az RSV vírus náluk súlyos tüdőgyulladást okozhat.

„Jelenleg három vírus létezik, influenza vírus, koronavírus és az úgynevezett RSV vírus. Mind a három vírusnak a tünetei ugyanazok. Náthaszerű, influenzaszerű tünetek. Köhögés, tüsszentés, magas láz, fejfájás, izomgyengeség, fáradság. Igazából megkülönböztetni a három vírust nem tudjuk, a megkülönböztetés esetleg ha egy influenzás beteg nem gyógyul meg egy pár nap alatt, vagy magasra szökik a láza, kezd fulladni. Általános gyengeség, vagy nagyon rosszul van. Ekkor kell esetleg gondolni a koronavírusra. Ilyenkor teszteljük” - mondta dr. Sahin Fawaz, címzetes főorvos.

Két unokáját kísérte el a doktorhoz Rácz Istvánné, aki kíváncsian hallgatta a szakember véleményét. Mindkét gyermeknek légúti panaszai vannak.

„Én a kis unokáimat azért hoztam el az orvosi rendelőbe, mert tegnap este óta nagyon köhögnek és magas lázzal vannak. Elmúlik a láz, visszajön a láz. Úgy-hogy ezért hoztam vizsgálatra” - nyilatkozta Rácz Istvánné.

Egészségünk megőrzését segíthetjük az egyéni higiénére való odafigyeléssel kézfertőtlenítéssel, gyakori kézmosással és a lakás átszellőztetésével. Emellett ha lehet kerüljük a zsúfolt helyeket.