Kilépett a medréből a Sajó
Hírek
2023. jan. 19.

Kilépett a medréből a Sajó

Kilépett medréből a Sajó. Az árvíz miatt a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több útszakaszt is lezárt. Ózdon és a térség más településein is gondokat okoz a nagy mennyiségű csapadék.

Árvíz miatt az út lezárva. Olvasható a táblán. Az elmúlt napok intenzív esőzése eredményeként számos útszakaszon tapasztalható vízátfolyás. A nagy mennyiségű csapadék hatására a folyók megduzzadtak, a Sajó ki is lépett a medréből. Az áradás következtében a Magyar Közút Nonprofit Zrt. több útszakaszt is lezárt. Elsőként tegnap este a Putnok és Sajóvelezd közötti, közel 1,5 kilométeres, majd ma hajnalban a 26-os főút és Sajókaza közötti nagyjából 1 kilométeres szakaszt zárták el a forgalom elől. Emiatt a Volánbusz Zrt. járművei más útvonalon közlekednek egyes járataikkal.

„Az autósoknak ajánlott még indulás előtt tájékozódniuk a lezáráshoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről és lehetséges kerülőutakról a társaság Útinform szolgálatánál, illetve a www.utinform.hu weboldalon, de érdemes navigációs, közösségi autós alkalmazást is használniuk, hogy az optimális útvonalukat megtervezhessék. A heves esőzések nyomán más szakaszokon is előfordulhatnak kisebb-nagyobb vízátfolyások, ezért mindenképpen arra kéri a közlekedőket a Magyar Közút, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek az országos közúthálózaton is” - áll az utinform.hu közleményében.

Ózdon belül több helyen is megduzzadtak a patakok és megteltek a vízelvezető árkok. Emiatt több olyan útszakasz is van, amelyen áll a víz. Putnok és Sajóvelezd között a Sajó olyan szinten megtelt, hogy kilépett a medréből és elöntötte az utat és a környező szántóföldeket. A víz sodrása is látszik az aszfalt szélén. A jelenlegi helyzet azonban előreláthatólag nem fog változni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása alapján az elkövetkező időszakban sem süt ki a nap, ugyanis a térség felett húzódó mediterrán ciklon csapadékzónájából a nap nagy részében esőre kell számítani.

„Késő délután, este felé már van esély arra, hogy havas esőbe váltson majd át az eső, de közben ezzel együtt pedig majd egyre inkább gyengül, szűnik majd a csapadék tevékenység. Éjszaka lesz majd egy átmeneti szünet a csapadék hullásban, majd aztán holnap napközben egy újabb légörvény csapadék zónája érkezik kelet felől és a térségben délután számíthatunk, de ekkor már inkább havazásra” - mondta Kókai Ádám, az OMSZ meteorológusa.

A víz szintje Sajópüspökinél is nagyon magas. Itt ugyan az úton még nem, de a szántóföldeken utat tört magának a folyó. Az esőzés nem csak a Sajót duzzasztotta meg, több településen is gondot okoz a nagy mennyiségben lezúduló csapadék. Ilyen például Bánréve, ahol a labdarúgó pálya víz alatt van és a patak is megtelt. Itt van olyan hely, ahol már zsákolásra is szükség volt a védelem érdekében. Aggteleken sem jobb a helyzet. A cseppkőbarlangban hangosan zúg lefelé a víz, van olyan része, amely szinte már járhatatlan. Jósvafőn is hasonló körülmények uralkodnak. A Baradla Alsóbarlang gyomrából erőteljes sodrással árad ki a víz. A Sajó magasságát egyébként bárki nyomon követheti az Országos Vízügyi Főigazgatóság oldalán.