Új parkolók készülnek a Szabolcs közben
Város
2023. jan. 18.

Új parkolók készülnek a Szabolcs közben

Elkezdődtek a közterület felújításhoz kapcsolódó munkálatok. Többek között számos járda, parkoló és játszótér épül vagy újul meg városszerte az állami támogatásnak köszönhetően.

Tavaly márciusban, körülbelül egy éves tárgyalási folyamatnak köszönhetően Magyarország Kormánya egy egyedi, 500 millió forintos vissza nem térítendő állami támogatást biztosított a városnak. Ennek jó részéből számos belterületi, önkormányzati út kapott új aszfaltborítást. Az összeg fennmaradó részéből tavaly év végén elkezdődött, idén pedig folytatódik a második ütem, azaz a közterületek rekonstrukciója.

„Az önkormányzat szempontjából régóta fontos az, hogy a lakossági kéréseket teljesítse, és folyamatosan érkeznek be olyan kérések hozzánk, amelyekben új parkolóhelyek kialakítását, éppen játszóterek létrehozását vagy más közterület felújítási munkálatokat kérnek tőlünk, ezért is volt fontos, hogy ebből a támogatásból most egy részét tudjuk teljesíteni, hiszen sajnos az önkormányzat nem áll úgy, hogy önerőből ezeket el tudná végezni” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Minden választókerületben a képviselők javaslata alapján állították össze az elvégzendő feladatok listáját. A Szabolcs közben már szorgosan dolgoztak a szakemberek. Jelenleg azonban mindenhol csak előkészítési munkálatokat végeznek, az aszfaltot ugyanis majd csak márciusban fogják tudni leteríteni az érintett területekre.

„A tegnapi nap kezdtük el itt a Szabolcs köz 3-4. szám közötti parkoló építését. Kiszedtük a tüköralapzatot, besóderoltuk és ugye már most látni, hogy rakják a szegélykövet. Ezt leszegélyezzük, megkapja a ckt betont lehetőleg jövő héten. Az aszfaltozás az majd március második felében fog bekövetkezni” - nyilatkozta Hudák István, a Lasped Kft. műszakvezetője.

A végleges befejezésig viszont feltöltik a területet a megfelelő szintre, így az ott élők nyugodtan használhatják a téli hónapokban is a parkolókat. A keretből egyébként sok olyan feladat megvalósul, amelyet más pályázatból vagy önerőből nem tudna elvégeztetni az önkormányzat. Többek között nyolc járda felújítása, kilenc különböző területen parkoló kialakítása vagy létrehozása, de térkövezés, támfal rekonstrukció, ivókutak és játszóterek létesítése is megvalósul.