Ózdi Futónapok, iskolai kertépítés, egészséghónap. Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program
Hírek
2023. jan. 17.

Ózdi Futónapok, iskolai kertépítés, egészséghónap. Újra elindult az „Ön választ, mi segítünk” program

Sportos, környezetszépítő és egészségmegőrző kezdeményezéseket támogathatnak szavazataikkal az ózdiak négy héten keresztül az „Ön választ, mi segítünk” közösségi program keretében.

Tizenkettedik alkalommal hirdette meg az áruházlánc „Ön választ, mi segítünk” elnevezésű pályázatát. A kazincbarcikai és ózdi körzetet összevonták a szervezők, ezért olyan projektekre is voksolhatunk, amelyeket nem konkrétan városunkban, de a közelben szeretnének megvalósítani. Ilyen például az Együtt Nekézsenyért Egyesület kezdeményezése. Fókuszban az egészség – címmel egy hónapon át tartó egészségklubbal kívánják a településükön élőket egészségtudatos életre ösztönözni. Tavaly madárbarát parkot hoztak létre, amely nagy sikert aratott a helyiek körében.

„Már régóta foglalkozunk a településen egészségfejlesztéssel és nagyon nagy lehetőség számunkra az, hogy ennek a programnak a keretében ezt folytathatjuk. Idén egy négyhetes életmód és gyógynövény klubot szeretnénk létrehozni helyi szakemberek bevonásával, illetve tervezünk egy egészségnapot, amelynek a fő eleme helyben elvégzendő laborvizsgálat lenne. A hozzánk látogatók megismerkedhetnek a gyógynövények erejével, emellett hasznos életmódtippekkel lehetnek gazdagabbak” - nyilatkozta Szabó Kitti, az Együtt Nekézsenyért Egyesület elnöke.

Az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola is bekerült a mindent eldöntő versenybe, ahol ha megfelelő mennyiségű zsetont tudnak összegyűjteni, az intézmény környezetének szépítését folytatnánk. A legutóbbi alkalommal a képzeletbeli dobogó harmadik fokára állhattak, de nem adták fel, most újra harca szállnak az ózdiak szavazataiért. Az előző fordulóhoz kapcsolódóan a munkálatok már megkezdődtek, mezítlábas ösvényt alakítanak ki és virágládákat terveztek autógumikból. Itt mindig is nagy hangsúlyt fektetettek az egészség és környezeti nevelés témakörére, ennek szellemében építik fel a tanórákat és a szabadidős tevékenységeket is.

„Az előző fordulóban harmadik helyezettek lettünk, ezért nem tudjuk megvalósítani minden tervünket. Ezért nyújtottuk be a tizenkettedik fordulóra is a pályázatot. Reméljük, hogy egy kicsit kecsegtetőbb összeg lesz majd ebben a fordulóban, ami esetleg az intézmény szintén hátsó szabadidős parkját fejleszthetné tovább. Szeretnénk szintén a virágosítást, a növények elhelyezését, illetve egy sziklakert kialakítását kezdeményezni” - emelte ki Pénzesné Barta Krisztina, az Ózdi Apáczai Csere János Általános Iskola intézményvezetője.

Az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület sem először indult ezen a pályázaton. Tavaly is sikerült elnyerniük a második helyet. Az összegből február 26-án kutyás futóversenyt rendeznek, erre is várják az állatbarátok jelentkezését. Most az Ózdi Futónapok elnevezésű népszerű közösségi sportprogramot élesztenék újra a nyereményből. Ezzel szeretnék rendszerességre ösztönözni a lakosságot, a helyi amatőr futókat. A rendezvény ötlete 2015 januárjára vezethető vissza és a városi televízióhoz is köthető. A feladat tíz kör teljesítése a stadion salakos pályáján 45 perc alatt, ami most sem változna.

„Nagyon jó motiváció volt a lakosság körében, több állomásból állt. Látszódott, hogy egyre többen vesznek részt rajta. Most két alkalmat céloztunk meg. A szavazatoktól is függ, hogy mennyit tudunk megvalósítani, de kettőt biztosan igen. Márciusban és júniusban várjuk a futókat. Aki januárban fogadalmakat tett, hogy szeretne többet mozogni, sportolni, egészségesebben élni, akkor az elkezdhet készülni” - hangsúlyozta Vanczák Attila, az Ózdi Teknőc Diák- és Szabadidősport Egyesület elnöke.

Az áruházlánc vásárlói arról szavazhatnak, hogy melyik pályázó ötletének megvalósulását támogatják. A voksolásra bejutó kezdeményezések mindegyike nyer. A kérdés csupán az, hogy milyen összeggel gazdagodhatnak. Ugyanis az első helyezett négyszáz, a második kétszáz, a harmadik pedig százezer forint hozzájárulást kap elképzeléseinek megvalósításához. Ilyen módon véleményt nyilvánítani február 12-ig lehet. Eredményhirdetés február végén várható, addig lehet követni a voksok állását, hiszen azt minden héten kiírják a ládákra is, de a vállalat hivatalos weboldalán is nyomon követhető.