Kifejlett szarvasbikát mentettek ki egy nyitott vízóraaknából Hódoscsépányon
Város
2023. jan. 16.

Kifejlett szarvasbikát mentettek ki egy nyitott vízóraaknából Hódoscsépányon

Egy kifejlett, közel 8 éves szarvasbika esett bele éjjel egy lakatlan épület fedetlen vízóraaknájába Hódoscsépányon, a Gubonnai úton. A mentés sikeres volt, de az állat állapota aggasztó.

Csak az agancsa tartotta fent az akna peremén azt a kifejlett szarvasbikát, aki éjjel esett bele egy lakatlan épület nyitott vízóraaknájába Hódoscsépányon, a Gubonnai úton. A nem mindennapi mentéshez több egységet is riasztottak, többek között az ÉRV Zrt. Ózdi Szolgáltatási Üzemének munkatársait, ugyanis az állat lábával eltörte a csövet, és a vízszint emelkedni kezdett. A hajnali esethez az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság egységei közül első körben egy gépjárműfecskendő érkezett, de a szerencsétlen körülményeket látva további segítséget vontak be protokolljuk szerint.

„Ilyen esetekben mi minden alkalommal segítséget kérünk hivatásos vadásztól, állatorvostól, illetve a rendőrség szakemberitől. A mentés ebben az esetben is az ő hathatós közreműködésükkel történt. Egy ózdi állatorvos az állatot elaltatta, mi pedig speciális állatmentő hevederrel a létraszer és magasból mentőszer segítségével tulajdonképpen kidaruztuk az állatot” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.
 
A rendkívüli eset megoldásából az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai is kivették részüket. Az állatorvos szerencséjére a szarvasbika úgy került szorult helyzetbe, hogy elérhető maradt az altató injekció beadásához. A bódult állapotba került állatot ezt követően többszöri próbálkozás után kiemelték, így már látható volt, mennyire sérült meg.

„Volt rajta egy pár sérülés, ami magából a mostani balesetből adódott, illetve mint utólag kiderült, hogy volt egy gyógyult törése az egyik lábán, de azon látszott, hogy az már meggyógyult az elmúlt időszakban” - nyilatkozta dr. Ádám Antal, állatorvos.

A helyi lakosoknak sok bosszúságot okoznak a kertekbe bejáró őzek, szarvasok, hiszen sorra rágják a gyümölcsfák rügyeit, illetve a kérgét. Ennek ellenére több szomszéd is aggodalmát fejezte ki a szerencsétlenül járt szarvasbika iránt, ilyen esettel még nem találkoztak.

„Ilyet még nem láttam soha az életemben. Sajnálom szegény szarvast” - fogalmazott Barta Attila.

A mentőakció sikeresnek bizonyult, de az állat egészségi állapota még aggasztó. A sokkos, kimerült szarvasbikának megadták az esélyt a túlélésre, így ellátták antibiotikummal, fájdalomcsillapítóval. A területileg illetékes vadásztársaság munkatársai elszállították a megviselt jószágot, és biztonságban kihelyezték egy ellenőrzött vadászterületre az Aggteleki Nemzeti Park munkatársainak kíséretében. Reményeik szerint átvészeli a megpróbáltatásokat és hamarosan talpra áll.