„Használt sütőolaj gyűjtés az iskolákban” kampányhoz csatlakozott a Vasvár Úti Általános Iskola
Hírek
2023. jan. 16.

„Használt sütőolaj gyűjtés az iskolákban” kampányhoz csatlakozott a Vasvár Úti Általános Iskola

„Használt sütőolaj gyűjtés az iskolákban” kampányhoz csatlakozott idén a Vasvár Úti Általános Iskola. A kezdeményezésnek köszönhetően négyszáz liter használt sütőolaj gyűlt össze.

A Vasvár Úti Általános Iskola már évek óta aktív résztvevője az országos Pontvelem Okos Programnak. Idén a „Használt sütőolaj gyűjtés az iskolákban” kampányához csatlakoztak. A jelenlegi akcióhoz kettő gyűjtőedény érkezett az intézménybe, amelyekbe a diákok elhelyezhették a veszélyes hulladéknak számító, de újrahasznosítható használt sütőolajat. A programban való részvétel az ökogondolkodás mellett izgalmat is nyújtott a tanulóknak, hiszen a regisztrációs kóddal leadott palackok után jutalompontok jártak.

„Az ide járó gyerekek külön regisztrálhatnak a programnak az internetes oldalán és gyűjtögethetik maguknak a pontokat. Ezeket a pontokat beválthatják mindenféle dologra, mint például iskolaszerekre, játékokra, mobiltelefon tartozékokra vagy pedig fel is ajánlhatják jótékony célokra ezeket a pontokat. Most annyiban kiegészült ez a használt sütőolaj gyűjtés, hogy literenként az alapítványunk is részesül valamennyi támogatásban” - mondta Maruzsi Henrietta, a Vasvár Úti Általános Iskola pedagógusa.

A korábbi években használt elemeket, e-kütyüket, mobiltelefonokat gyűjtöttek, ezáltal is szorgalmazva a diákok környezettudatosságra nevelését. A tanulók örömmel csatlakoznak ezekhez a kampányokhoz és igyekeznek óvni a környezetet.

„Azért találom fontosnak az olajgyűjtést, hogy védjük a környezetet. Az akciót  Maruzsi Henrietta tanárnő szervezte. Információkat a gyűjtésről a Facebookról és anyukámtól tudtam meg és öt liter használt olajat hoztam” - nyilatkozta Papp Balázs, a Vasvár Úti Általános Iskola tanulója.

Az intézmény kiemelten fontosnak tartja, hogy a diákok tudatában legyenek annak, hogy a használt sütőolajat nem szabad a lefolyóba kiönteni, hanem az erre kijelölt edénybe kell elhelyezni. A gyűjtőversenyben négyszáz liter veszélyes hulladéknak számító használt sütőolajat tudtak leadni a diákok és több helyi kisvállalkozás közreműködésével. A további gyűjtésre pedig egész évben biztosítanak lehetőséget.