Megújul a Vár utcai támfal
Város
2023. jan. 13.

Megújul a Vár utcai támfal

Megújul a Vár utcai támfal, amely harminc méter hosszban megcsúszott. A közeljövőben vis maior pályázatnak köszönhetően megoldódik helyreállítás.

Ózd város belterületén az utóbbi néhány évben a szélsőséges meteorológiai események miatt egyre több közterületi partfal károsodás történt. Ma a Vár utcában találkoztak az önkormányzat, az ÓVI képviselői, illetve a kivitelező cég munkatársai. A közös bejárás a partfal helyreállításának munkaterülete volt, ahol a közeljövőben a vis maior pályázatnak köszönhetően helyreállítják a partfalat.

„Szabad szemmel nem látható szükségességű projekt fog beindulni itt a Vár utcában. A Bolyki elágazást már veszélyezteti az itt található rézsű, így vis maior pályázat keretén belül lehetőségünk nyílt arra, hogy megerősítsük ezt a rézsűt támfalakkal. A szakemberek most veszik át a területet, és amint az időjárás engedi, elkezdik a munkálatokat, amely biztosítja, hogy a kereszteződés a jövőben is használható legyen” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

A kivitelező cég ügyvezetője elmondta, hogy a támfalról leszakadó törmelék több alkalommal a járdára, a közútnak ezen a szakaszára hullott. Ennek megakadályozására a legveszélyesebb részen rendezik a rézsűt.

„A munkálatok várhatóan február végén, március elején kezdődnek el az időjárástól függően, és itt a rézsű megtámasztására két támfal épül első ütemben. Készül egy alsó vasbeton szögtámfal cölöpsorokra támasztva és kihorgonyozva. Fölül szintén egy vasbeton szögtámfal, ami cölöppárokra támaszkodik. A kettő között pedig a rézsű kerül rendezésre. Középen mechanikai rézsűvédelemre és középen rézsűfonatos pergésgátló épül” - tette hozzá Józsa Attila, a Geoteam Kft. Eger ügyvezető igazgatója.

A kivitelező bízik abban, hogy a munkafolyamat csak a gyalogos forgalmat fogja akadályozni. A járda mellé terveznek egy ideiglenes kerítést, amely egyrészt megakadályozza, hogy az úttestre bármilyen törmelék kerüljön, másrészt így jelölik ki a munkaterületet.