Szmog takaró borítja a várost, amely jelenség főként reggel figyelhető meg
Hírek
2023. jan. 12.

Szmog takaró borítja a várost, amely jelenség főként reggel figyelhető meg

Szmog takaró borítja a várost, amely jelenség főként reggel figyelhető meg. A helytelen lakossági tüzelés az egyik legjelentősebb okozója a szállópornak, illetve számos légszennyező anyagnak.

A szmog télen alakul ki. Általában október végétől március elejéig találkozhatunk a jelenséggel. Ilyenkor a levegőben elsősorban a szállópor mennyisége megnövekszik, ami különböző szemcseméretű alkotórészekből áll és ez okozhat egészségügyi kockázatokat. Ózdhoz a legközelebb Putnokon van az Országos Meteorológiai Szolgálatnak mérőállomása. Gyakran előfordul, hogy a szállópor pillanatnyi koncentrációi meghaladják a napi ötven mikrogramm per köbmétert. Ez az egészségügyi határérték. Amennyiben emelkedik a légszennyezettség, az már kifogásoltnak tekinthető. Az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa elmondta, hogy a következő napokban változásra számíthatunk.

„A levegő minősége még nem lesz kedvező a mai illetve a holnapi nap folyamán várhatóan, ugyanis légmozgás nem lesz. Csak gyenge csapadék fordulhat elő, viszont holnap estétől egyre gyakrabban érkeznek kiterjedtebb csapadékzónák. Holnap éjszaka is érkezik egy ilyen, egy hidegfront hatására aztán szombaton átmeneti szünetet követően, vasárnaptól gyakorlatilag minden nap több hullámban lehet számítani csapadékra. Várhatóan ennek mennyisége jelentősnek ígérkezik. Akár mindegyik nap lehet jelentős csapadék” - mondta Vaszkó András, az Országos Meteorológia Szolgálat meteorológusa.
 
Ez pedig azt jelenti, hogy önmagában a csapadékhullás kedvezően hat a levegő minőségére, tehát péntek estét követően javuló tendencia állhat be, csökkenhet a szállópor koncentrációja is. Ez jó hír mindenkinek.

„Én sportolok, a városi stadionba járok le futni és a kültéri parkokban edzeni. Maszkkal védekezek, vagy valami ruhaneműt odatartok a számhoz, vagy odakötök és így védekezek a szmog ellen” - nyilatkozta Vámosi Gábor.

Szakemberek javasolják, hogy szmogos időben kerüljük a sétákat és a lakásokat is kevesebbet szellőztessük. Az idősek, a kismamák és a gyerekek az asztmában és egyéb légzőszervi, vagy keringési betegségben szenvedők pedig ne tartózkodjanak a szabadban.