Idén először találkoztak a Borsodi Négyek
Hírek
2023. jan. 11.

Idén először találkoztak a Borsodi Négyek

Kazincbarcikán üléseztek a Borsodi Négyek. A polgármesterek fontos dolgokról beszélgettek és tapasztalatokat cseréltek arról, hogy hogyan fejleszthetnék a városokat.

Egy kazincbarcikai étteremben beszélgetett Szitka Péter, dr. Fülöp György, Mikola Gergely és Janiczak Dávid. A polgármesterek 2023-ban most először találkoztak egymással. Mint mindig, úgy most is fontos témákat érintettek. Többek között az idei évi költségvetés elkészítése, és a hatalmas energia áremelkedés is szóba került a megbeszélésen.

„Évek óta tartjuk már a kapcsolatot a Borsodi Négyekben. Minden problémát megbeszélünk és eszmét cserélünk városainkról. Ez az év is különösen kiemelt ebből a szempontból, hiszen az energiaválság mindenkit érint. Mindenhol szűkös a költségvetés és azon dolgozunk, hogy működőképessé tudjuk tenni a városunkat, és meg tudjuk tartani ebben a működőképességében” - mondta Janiczak Dávid, Ózd polgármestere.

Mindegyik város más és más, a megye több pontján helyezkednek el. Azonban nagyon sok közös lehetőséggel és sok hasonló problémával néz szembe a vezetőség nap mint nap.

„Nagyon fontosnak tartom azt, hogy ezekről a problémákról és lehetőségekről tudjunk beszélni szakmai alapon, egymást segíteni, egymás problémáit kezelni. Vagy ha már valaki kijárt egy utat, és sikerült egy lehetőséggel élnie, akkor azokat megosszuk egymással” - fogalmazott Mikola Gergely, Encs polgármestere.

A polgármesterek között szóba került a munkahelyek biztosítása is és az alapfeladatok ellátásával kapcsolatban is adtak egymásnak jó tanácsokat. Emellett egy kisebb ajándékkal térhettek haza a vezetők.

„Szitka Péter polgármester úrtól kaptunk mindannyian egy ilyen kis malacot. Én ezt felfoghatom szerencsemalacnak, de ez egy persely is. Ezzel arra utalt, hogy ez egy nehéz év lesz, mindenkinek spórolni kell. Nagyon oda kell figyelni arra, hogy a közpénzeket milyen célokra költjük el” - emelte ki dr. Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere.

Együttműködésük elején mindannyian bíztak abban, hogy ez a kötelék hosszú távra szól. A jó kapcsolatot mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy már év elején megejtették legelső megbeszélésüket.

„Hiszem azt, hogy a megbeszélés hangulata, az egymás iránti tisztelet és a települések iránti tisztelet annak a záloga, hogy az elkövetkezendő időszakban is nagyon gyakran fogunk találkozni. A nehézségek, a kihívások és a sikerek hasonlóak, amiben azt gondolom, hogyha ilyen jellegű tapasztalatcsere van, az minden egyes településnek az előnyére fog válni” - hangsúlyozta Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere.

A tavalyi esztendő senki számára nem volt egyszerű. Az idei sem indul gördülékenyen, azonban mindannyian bíznak az együttműködés erejében.