Megkezdték a fenyőfák elszállítását
Hírek
2023. jan. 6.

Megkezdték a fenyőfák elszállítását

Ma reggel megkezdték a fenyőfák elszállítását a BMH Nonprofit Kft. munkatársai városunkban. A legtöbben vízkeresztkor, vagyis január hatodikán válnak meg az ünnep jelképétől.

Begyűjtik a fenyőfákat a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. munkatársai. A hagyomány szerint vízkeresztkor illik megválni tőle. Ekkor ünnepeljük a napkeleti bölcsek érkezését a kis Jézushoz. A kidobott tűlevelűek begyűjtését a korábbi évekhez hasonlóan, január hónapban végzik a hulladékgazdálkodó munkatársai.

„Ózd településen a kidobott fenyőfák begyűjtése a társasházi övezetekben pénteki napokon, azaz január 6-án, 13-án, 20-án és 27-én, míg a családi házas övezetekben, a vegyes hulladék gyűjtési napjain folyamatosan történik. A hatékonyabb és gyorsabb munkavégzés érdekében kérjük a lakásszövetkezetek és társasházak képviselőit, hogy a lakótársakkal egy helyre gyűjtsék a fenyőfákat. A dísz és talp nélküli fenyőfákat úgy kérjük kihelyezni a hulladékgyűjtő edényzetek mellé, hogy azok a közlekedést ne akadályozzák” - hangsúlyozta Prokai-Lázár Dorina, a BMH Nonprofit Kft. PR és kommunikációs vezetője.

A lakók többsége ragaszkodik a hagyományokhoz. Vannak, akiknek már több éve műfenyő díszíti lakását karácsonykor, de vannak, akik az élő fára esküsznek.

„Amikor gyakrabban itthon voltam, akkor élő karácsonyfám volt és nagyon vigyáztam rá. Vízkeresztig tartottam. Egyetlen egyszer volt, hogy kicsit hosszabb ideig volt, de vízkeresztkor kitettem. Nagyon jó dolog, hogy elszállítják a karácsonyfát” - nyilatkozta Csiki László Attila.

Ám akinek van kertje, többféleképpen is hasznosíthatja az ünnep főszereplőjét. Például használhatjuk az ágakat talajtakaráshoz. Ez különösen akkor jó, ha az évelők érzékenyek a fagyos időre. Egy másik hasznos megoldás a kertben az, hogy tegyük bele az ágakat a mulcsba. A kisebb darabokat szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Nem csak a talaj lesz érte hálás, ahogy szép lassan lebomlanak a fenyőágak, de mi is sokáig érezhetjük az örökzöld illatát. Otthon égetni nem ajánlott a karácsonyfát, ugyanis a fűtőberendezések károsodhatnak a gyantától.