Füstérzékelőket nyerhetnek a helyes választ beküldők
Hírek
2023. jan. 4.

Füstérzékelőket nyerhetnek a helyes választ beküldők

Füstérzékelőket ajánlott fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Az eszközöket egy játék keretében sorsoljuk ki az ózdiak körében.

Míg 2019-ben ötven esetben keletkezett lakás, vagy személyi ingatlanban tűz az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén, addig ez a szám 2022-re százhuszonkilencre emelkedett. A katasztrófavédelem nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre.

A füstérzékelő eszközök csak akkor tudják betölteni funkciójukat, ha a gyártó előírásainak megfelelő helyre és módon telepítjük, ebben az esetben a légtér felső részére, közvetlenül a födémre, vagy a plafonra. Figyelni kell továbbá az élettartamukra, ajánlatos tíz évente új készüléket beszerezni.

„Ha ezek a tüzek hamar észlelésre kerülnek, akkor egy egész kis kárral, egy egész egyszerű beavatkozással is megúszhatóak. Nyilván ahhoz, hogy ezek a káresetek hamar felfedezésre kerüljenek vagy jelen kell lennünk, vagy egy olyan műszaki védelmi eszközzel kell rendelkeznünk, ami ideje korán jelzi nekünk a tüzeket. Ezek a műszaki berendezések a legegyszerűbben telepíthető, úgynevezett szén-monoxid, vagy füstérzékelő eszközök” - mondta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.

Vármegyénkben tavaly több mint négyszázötven alkalommal kellett beavatkozniuk az egységeknek lakástűznél.

„Szinte nem múlik el olyan nap, amikor ne riasztanák a hivatásos tűzoltókat egy-egy lakóházi tűz miatt, pedig a tűzesetek többsége egy kis odafigyeléssel megelőzhető lenne. A háztartásban, jellemzően a nyílt láng használatával, dohányzással, elektromos meghibásodással, vagy a fűtéssel összefüggésben keletkezik tűz, amely sokszor jelentős anyagi károkat, olykor sérüléseket, vagy akár halált is okoz. A tűz korai észleléséhez – amely elengedhetetlen feltétele a sérülések elkerülésének, valamint a gyors és hatékony tűzoltásnak – javasolt füstérzékelőt használni az otthonunkban” - hangsúlyozta Rinyu Zsuzsanna, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője.

Tavaly januárban vette át nyereményét Tőkés Tamástól Rab Pálma a tűzoltóságon. Akkor egy szén-monoxidmérőt, most januárban pedig két darab füstérzékelőt sorsolnak ki a katasztrófavédelem és az Ózdi Városi Televízió játékában azon nézők között, akik megfelelő választ adnak arra a kérdésre, hogy 2022-ben hány lakástűzhöz riasztották a helyi lánglovagokat? A helyes megfejtéseket az ovtvinfo@omekozd.hu e-mail-címre várják 2023. január 15-ig nevük és telefonszámuk feltüntetésével. A nyereményeket az ózdi tűzoltóságon lehet majd átvenni.