Közlekedési balesetek, kisebb kiterjedésű lakástüzek, tűzijáték okozta sérülés – mozgalmasan teltek az ünnepek Ózdon
Hírek
2023. jan. 2.

Közlekedési balesetek, kisebb kiterjedésű lakástüzek, tűzijáték okozta sérülés – mozgalmasan teltek az ünnepek Ózdon

Számos riasztást kaptak a szolgálatot teljesítő egyenruhások az ünnepi időszakban. Kisebb kiterjedésű lakástüzek, tűzijáték okozta sérülés, közlekedési balesetek jellemezték az elmúlt napokat.

Feltehetőleg egy bedobott tűzijáték okozott tüzet szilveszter este Miskolcon. A lakás teljesen kiégett, lakhatatlanná vált. Az edelényi járásban, Bódvaszilason történt petárdabalesetben pedig egy fiatalember sérült meg. Ilyen és ehhez hasonló híreket lehet olvasni az interneten barangolva. Az ünnepek kiemelt időszaknak számítanak  riasztások szempontjából. Tágabb és szűkebb környezetünkben is akadt dolga az éppen szolgálatot teljesítő egyenruhásoknak. Az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője viszonylag nyugodt időszakról beszélt stábunknak, főként közlekedési baleseteknél jártak el. Soós Attila kiemelte, hogy ezek száma a 2021-es adatokhoz viszonyítva tavaly 16 százalékkal csökkent.

„A közúton bekövetkezett balesetek főbb okai még mindig a szokásos. A kanyarodási szabályok megszegése, az elsőbbségadási kötelezettség figyelmen kívül hagyása és a sebességtúllépés. Ezekre próbálunk fókuszálni, és a jövőben ezekre helyezzük a hangsúlyt. Kifejezetten az ellenőrzések erre fognak irányulni, hogy a baleseteket még jobban visszaszorítsuk” - hangsúlyozta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság életében 2022 kifejezetten mozgalmasra sikerült. 977 káresethez vonult a beavatkozó állomány. A karácsonyi ünnepkör sem telt tétlenül a tűzoltóságon szolgálatot teljesítők számára. Közel tizenöt káresethez riasztották őket. A pirotechnikai eszközökre vonatkozó előírásokat általában szem előtt tartotta a lakosság, de azért akadtak kivételek.

„Ezek közül egy volt olyan, amely pirotechnikai eszközök gondatlan kezeléséből, vagy gondatlan használatával hozható összefüggésbe. Itt személyi sérülés nem történt, anyagi kár gyakorlatilag nem keletkezett. Egész egyszerűen arról volt szó, hogy a tűzijáték blokkot úgy használták, hogy az egy tujában landolt és felgyújtotta. Emellett közlekedési balesethez, kisebb kiterjedésű lakástűzhöz, illetve úgynevezett behatoláshoz vonultak kollégáim. Személyi sérülés nem történt egyik esetben sem, illetve a kárérték egy két helyszínen meghaladta az egy, illetve a több millió forintot is” - emelte ki Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.
 
Az Ózdi Mentőállomás vezetője Spák Tamás arról számolt be, hogy városunkban szilveszter éjjelén hajnali egy órakor tűzijáték okozta sérüléshez hívták őket. A férfi egyik keze megégett, őt végül a megyei kórházba szállították további ellátásra.