Jelentősen átalakul a felsőoktatási rendszerbe történő bejutás, már a 2023 szeptemberében induló képzések is érintettek
Oktatás
2022. dec. 21.

Jelentősen átalakul a felsőoktatási rendszerbe történő bejutás, már a 2023 szeptemberében induló képzések is érintettek

2023 szeptemberétől két fontos kitétel változik meg a felvételi eljárás menetében. Nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi, és eltörlik a jogszabályi minimum pontszámot.

Novemberben született meg az a döntés, amely jelentős változásokat hoz a 2023 szeptemberében induló képzések pontszámítási szabályaiban. A felvi.hu oldalon megjelenő felvételi tájékoztatóból érdemes informálódni, hogy naprakész legyen az ember.

„Az egyik legfontosabb változás az, hogy az általánosságban érvényes emelt szintű érettséginek a meglétét eltörölték. Pontosabban az egyetemekre bízták, hogy milyen szakok esetében kérik az emelt szintű érettséginek a meglétét. Természetesen, akinek van az adott szakhoz illeszkedő emelt szintű érettségije, az továbbra is megkapja érte a plusz pontot. De alapból a belépéshez, a bejutáshoz nem kötelező. A Miskolci Egyetem csak öt képzés esetében kéri az emelt szintű érettségit, az ózdi képzések esetében ez nem lesz kötelező” - mondta Szaka Attila, köznevelési, közművelődési és projekt ügyintéző.

A Miskolci Egyetem Ózdi Kihelyezett Tagozatán továbbra is három képzést hirdetik meg, amelyekből a szociális munkás és anyagmérnök szakok nappali formában, önköltséges és támogatott finanszírozással egyaránt elérhetőek, míg a mérnök-informatikus képzés levelező munkarendben indul, önköltséges és államilag támogatott finanszírozásban. A másik jelentős változás, amely ugyancsak érinti a városunkban induló szakokat, hogy megszűnik a jogszabályi minimum ponthatár, amely alap- és osztatlan képzésen 280, felsőoktatási szakképzésen 240, míg mesterképzésen 50 pont volt.

2024-től a többlet pontot az intézményi pont váltja fel, amelynek összege továbbra is 100 pont marad. Ezen kategória körét a felsőoktatási intézmények határozzák majd meg, amelyek a következők lehetnek: emelt szintű érettségi vizsgaeredmény, nyelvtudás, sporteredmény, esélyegyenlőség, kompetenciateszt, munkatapasztalat vagy felvételi vizsga.

Az elérhető maximális pontszám továbbra is 500 pont marad. A felvételi eljárás változása nemcsak a 2022/23-as tanévet érettségivel záró diákokat érinti, hanem azokat is, akik már megszerezték középfokú végzettségüket, és felsőfokú tanulmányaikat szeptembertől kívánják elkezdeni. Az eljárás menetét a felvi.hu oldalon, regisztrációt követően részletesebben megismerhetik. A felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezések határideje: 2023. február 15.