Téli gumi és óvatosság – a csúszós út miatt alakulhatnak ki a leggyakrabban balesetek a téli hónapokban
Hírek
2022. dec. 16.

Téli gumi és óvatosság – a csúszós út miatt alakulhatnak ki a leggyakrabban balesetek a téli hónapokban

Télen még nagyobb odafigyelést igényel a jeges, csúszós úton való vezetés. Fontos a járművek megfelelő műszaki állapota, valamint, hogy az út- és látási viszonyokhoz megfelelően válasszunk sebességet.

A havas, téli időszakban gyakrabban fordulnak elő közúti balesetek, ezért ilyenkor még nagyobb szükség van az odafigyelésre. A legtöbbször a csúszós út miatt alakulnak ki kisebb nagyobb ütközések. Ezeket több tényező is befolyásolhatja, mint a figyelmetlenség, a korai sötétedés, de a rossz téli gumi is problémát okozhat. Már a hidegebb idő beköszönte előtt fel kell szerelni a gépjárművet az ilyenkor nap mint nap használatos eszközökkel.

„Téli felkészítésnél feltétlenül kell, hogy legyen benne jégoldó spray, amivel az ablakokról el tudjuk távolítani a jeget. Kell hólapát is, hogyha nagy hó esett és hosszabb útra megyünk, akkor ha kell, ki tudjuk szabadítani a gépkocsit. Illetve a jármű legyen teletankolva, hogy elakadás esetén tudjunk fűteni és ne fagyjunk meg a kocsiban. Célszerű még egy olyan kefét is tartani a kocsiban, amivel az autó tetejéről a havat le tudjuk seperni, ugyanis ez balesetveszélyes. Menet közben a szél lefújja a mögöttünk lévőre, aki nem fog kilátni és ez balesetveszélyes helyzetet teremthet” - mondta Palotai István, a Palotai Autósiskola vezetője.

A követési távolság betartása is fontos, hiszen az ütközések többsége ennek elmulasztásából adódik. Egy forgalom elől elzárt területen a sofőröknek célszerű kipróbálni az útviszonyokat, hogy megtapasztalják például a csúszás mértékét. A hétvége folyamán egyre hidegebbet mutatnak majd a hőmérők, -4 fokot is mérhetünk majd vasárnap este. Ónos eső is eshet, ami még kedvezőtlenebb hatással lesz az autós és a gyalogos forgalomra egyaránt.

„Az éjszaka folyamán elindul a hideg légtömeg beáramlása és észak felől, az északi völgyeken keresztül szivárog be egyre többfelé a hideg légtömeg. Ez azt fogja eredményezni, hogy fokozatosan átmegy a csapadék hóba, de az eső és a hó átmenet között lehet egy időszak, szombat hajnalban, délelőtt, amikor ónos eső is eshet. Utána, ahogy jön be a hideg légtömeg, már egyre inkább a hó lesz a jellemző” - nyilatkozta Fehér Balázs, az OMSZ meteorológusa.

Vasárnap csökken a felhőzet, kisebb napsütésre is van kilátás. Minden évszakban fontos, hogy rendben legyenek a világító jelzőberendezések. Ellenőrizni kell a hűtőfolyadék hőmérsékletét és fel kell tölteni az ablaktörlőket ablaktisztító folyadékkal. Emellett oda kell figyelni a kocsi kormányszerkezetére és fékeinek megfelelő állapotára is. A legfontosabb pedig az, hogy mindig a körülményeknek és a látási viszonyokhoz megfelelően válasszuk meg a sebességet.