Árokba csúszott gépjárművek – meggyűlt a baja a közlekedőknek a hóval
Város
2022. dec. 12.

Árokba csúszott gépjárművek – meggyűlt a baja a közlekedőknek a hóval

Nehézséget okozott a közlekedőknek a havazás. A tűzoltókat főként fakidőlésekhez és leszakadt vezetékekhez riasztották, de számos balesetnél is be kellett avatkozniuk.

Havazásra ébredtek az ózdiak vasárnap reggel. A fehérbe borult tájat a helyiek eltérő véleménnyel fogadták.

„Nagyon örülök. Szép fehér karácsonyunk lesz, úgyhogy nagyon jó. Boldogok vagyunk és a gyerek pedig még boldogabb lesz” - nyilatkozta Bakai Attiláné.

„Nem örülök neki, mert tiszta latyak lesz minden” - mondta Novák Zoltán.

A hó nem okozott különösebb meglepetést, azonban a közlekedés nem zajlott zökkenőmentesen. A legnagyobb közösségi portálokon futótűzként terjedtek a fotók, például egy Szilvásvárad környékén árokba csúszott ózdi járatról, a Centerben útról letért kisteherautóról, vagy éppen egy gödörbe hajtott személyautóról.

Ma délelőtt éppen Putnokról érkeztek vissza az ózdi tűzoltók. Rövid időn belül már másodszor jártak a településen. Először egy közúti balesethez riasztották őket a 26-os számú főútra, ott végül kazincbarcikai kollégáik avatkoztak be, mert egy személy beszorult az autóba.

„Amikor beérkeztünk a szertárba, abban a pillanatban kaptuk a riasztást, hogy Putnokon a Dienesfalvi utcában ég egy lakás. Egyes, kettes fecskendővel indultunk a helyszínere. Felderítés után megállapítottuk, hogy a közlekedő folyosón égnek különböző berendezési tárgyak. Egy vízsugárral eloltottuk” - emelte ki Füleki Csaba, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság szolgálatparancsnoka.

A hétvégén érkezett télies idő kifejezetten sok munkát adott a Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság állományának. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka, valamint ma reggelig 15 helyszínre vonultak. Túlnyomó többségben fakidőlésekhez és vezeték leszakadásokhoz riasztották őket. A káresetek fele városunkon belül történt. Ezeket leszámítva a 25-ös főúton egy nyerges vontató sofőrje került bajba, míg Arlóban egy családi ház gyulladt ki, de más bosszantó jelenséggel is meg kellett küzdeniük.

„Ebben a mozgalmas időszakban ami számunkra egész egyszerűen megdöbbentő, hogy a számos éles riasztás mellett több szándékosan megtévesztő jelzésünk is volt. A szándékosan megtévesztő jelzést gyakorlatilag éles jelzésként kezelik kollégáim. A vonulást ugyanúgy kettő percen belül kezdik meg és gyakorlatilag a kiérkezésig, ami akár 20-25 kilométer is lehet nincsen pontos információjuk arról, hogy ők feleslegesen vonulnak. Ezzel éles káresetektől vonják el a beavatkozó erőket” - hangsúlyozta Tőkés Tamás, az Ózdi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka.
 
Az Ózdi Rendőrkapitányság tájékoztatása szerint tegnap és ma három balesethez vonultak, öt-hat alkalommal pedig teherautók és buszok akadtak el. Ezek egy része az útviszonyoknak volt köszönhető, másik hányada pedig azért történt mert a gépjárművek nem voltak megfelelően felkészítve a télre. Az autóvezetőktől is fokozottabb figyelmet követel a csúszóssá vált úttest, ugyanis adott esetben a sebesség csökkentése, a körültekintés és az előrelátás az ő felelősségük. A téli gumi használata elengedhetetlen kelléke az évszaknak, indokolt esetben pedig hóláncot is fel kell rakni.