Az Újváros Téri Általános Iskolában indult az Alfa Police című rendőrségi előadássorozat
Rendőrség
2022. dec. 7.

Az Újváros Téri Általános Iskolában indult az Alfa Police című rendőrségi előadássorozat

Előadást tartottak az Ózdi Rendőrkapitányság munkatársai az Újváros Téri Általános Iskolában, hogy megismerjék az alfa korosztály problémáit bűnmegelőzési szempontból.

Zsúfolásig megtelt az Újváros Téri Általános Iskola aulája, ahol a rendőrség képviselője a hetedikes és nyolcadikos diákoknak tartott előadást Alfa Police címmel. Az alfa generációba tartoznak azok a gyerekek, akik 2010 után születtek. Kapcsolatuk a digitális világgal már az igen korai életszakaszra tehető. Szakemberek úgy fogalmaznak, hogy ezek a fiatalok már akkor felkerülnek a közösségi hálóra, amikor még meg sem születtek. A rendőrkapitányság képviselői visszajelzéseket is vártak a gyerekektől.

„Az Alfa Police az Ózdi Rendőrkapitányság új bűnmegelőzési projektje, ahogy benne van a nevében is, alfa generációt próbáljuk megcélozni, és úgynevezett interaktív bűnmegelőzési előadásokat tartunk, az Ózd illetékességi területén található általános iskolákban” - nyilatkozta Soós Attila, az Ózdi Rendőrkapitányság kapitányságvezetője.

Az intézmény tornatermében Pásztor-Halász Mónika a kisebbekhez szólt. Itt, az ötödikes és hatodikos diákok tehettek fel a témákban kérdéseket. A beszélgetés az internetes zaklatásról és a világháló veszélyeiről szólt. Három videóval is szemléltették az előadást, melyek tanulságos történeteket jelenítettek meg. Egyik történet arról szólt, hogy egy fiú és egy lány beszélget egymással, miközben a fiú udvarol a lánynak, és kér tőle egy képet, ami végül nem jó kezekbe kerül.

„A harmadik videó a legérdekesebb számomra, az pedig egy új lány érkezéséről szól, aki elköltözik egy másik városba. Új osztályba kerül és amikor a tanárnő megkéri, hogy  mutatkozzon be, akkor nem nagyon akar. Aztán rátér arra, hogy bemutatja az osztály tanulóit. A lány megszólal, hogy nem szükséges, mert ő bizony megismer mindenkit. Többet nem mondok erről a videóról, majd megnézitek, és levonjuk együtt a tanulságokat” - mondta Pásztor-Halász Mónika, az Ózdi Rendőrkapitányság főhadnagya.

Ez volt tehát az Ózdi Rendőrkapitányság által elindított projekt első, próba jellegű előadása, amelyet a jövőben minden általános iskolába szeretnének eljuttatni, hogy segítsenek a fiataloknak kivédeni a rájuk leselkedő veszélyeket.