A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai adventi ablakokat festenek
Oktatás
2022. dec. 6.

A Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjai adventi ablakokat festenek

Adventi képekkel díszített ablakok világítanak a Sziksziben. Idén először az iskola diákjai hagyományteremtő szándékkal új kezdeményezést indítottak el.

Hatalmas adventi koszorú fogadja a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium diákjait, valamint pedagógusait az intézményben. Az iskola aulájában elhelyezett koszorú első gyertyájának meggyújtásával kezdődött az ünnepi készülődés. Minden évben hagyomány, hogy a karácsony közeledtével feldíszítik a tantermeket, ráhangolódnak a közelgő ünnepre. Korábban a tanulók a hittan szakos tanárok szervezésének köszönhetően ajtódíszekkel és más dekorációval szépítették iskolájukat. Ebben az évben először december 1. és 24. között minden nap egy újonnan feldíszített ablakot festenek meg az osztályok a népi kalendárium mintájára.

„Úgy gondolták, hogy ebben az évben kicsit lépjünk előre és más jelleggel, kicsit látványosabban készüljünk az adventre, illetve picit bővebb a tartalma, hiszen nemcsak az ablak díszítése a lényeg, hanem az, hogy az osztályok tudnak üzenni a többieknek, hiszen egy díszletet is választanak az ablakdekoráció mellé. Ezáltal mélyebb és teljesebb a várakozás időszaka. Úgy választottuk meg a kezdő időpontot, hogy a december hónapot ki tudjuk tölteni, hiszen 16 tanuló csoport készül az adventi dekorációval és így minden tanítási nap egy-egy ablak elkészül, és szépen haladunk a várakozásunk vége felé” - mondta Hajdu Krisztián, a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium igazgatója.

Az adventi ablakdíszítésben az iskola minden osztálya részt vesz, voltak, akik fényekkel tették még szebbé alkotásukat. A festésen kívül vannak olyan csoportok, akik fehér papír díszekkel készülnek, műhóval dolgoznak, de bármit felhasználhatnak. Egy kikötés van, könnyen tisztítható, lemosható legyen. A tanulók nagy örömmel fogadták a kezdeményezést, közösen tervezték meg a képeket.

„Először kicsit megijedtünk, mert nem volt túl sok ötletünk, de aztán csapatmunkával kidolgoztunk egy téli tájat, amin havazik és egy szarvas szarváról lóg le egy gömbben a nekünk megadott adventi kalendárium száma, ami az egyes volt” - emelte ki Lassán Eszter, tanuló.

Az ablakok díszítése a dekoráció készítésen kívül egy verseny is, az osztályok a közösségi oldalakon tudnak egymás munkáira szavazni.

„Mi december 12-én fogjuk elkészíteni az ablakunkat, nem szeretnék róla sokat elárulni, mert verseny van és mi akarunk nyerni” - nyilatkozta Neal Dániel, tanuló.

Az idei adventi kezdeményezés nagy sikernek örvend, hiszen ez a szép ünnepi készülődés a közösség összetartó erejét is hirdeti. A diákok által mégis a legjobban várt esemény az utolsó tanítási napon az iskolai közös karácsonyi műsor.