Óvodásokkal bővült az Utazó Kultúra célközönsége – Lappföldre repítették őket az ÓMÉK Olvasó kollégái
Kultúra
2022. dec. 5.

Óvodásokkal bővült az Utazó Kultúra célközönsége – Lappföldre repítették őket az ÓMÉK Olvasó kollégái

Mikulás tematikáját dolgozták fel és vitték el a gyerekeknek az ÓMÉK Olvasó közművelődési szakemberei. Öt napon keresztül közel ezer gyermek lehet részese Télapó történetének.

December 1-jén indult útjára az Olvasó kultúraközvetítő előadássorozata, az Utazó Kultúra Mikulás témakörét feldolgozó második szériája. Különlegessége, hogy nemcsak az általános iskolásokat szólítják meg a szervezők, hanem az óvodás korosztályt is bevonják a programba. December 7-ig közel ezer gyermeket ismertetnek meg interaktív formában a Télapó történetével.

„Az Utazó Kultúra elnevezésű kultúraközvetítő előadássorozatunknak a második témájánál járunk, a Mikulás témáját dolgozzuk fel általános iskolások és óvodások részére. Az általános iskolásoknak a magyar, illetve a finn szokásokat és egy játékos feladatot viszünk, az óvodásoknak pedig abszolút egy ilyen interaktív ismeretbővítő és egy szintén interaktív játékos feladatot” - emelte ki Fábián-Dobos Eszter, az ÓMÉK művelődési ágazatvezetője.

Öt nap leforgása alatt minden óvodát végigjárnak, valamint a város több általános iskolájába tíz tanórára térnek be. A novemberi kezdeményezést nagy lelkesedéssel fogadták az intézményekben, akkor Halloween történetével ismertették meg a hallgatóságot. Az eddig tapasztaltak alapján nagy igény van ezekre a házhoz megy a kultúra célzatú kezdeményezésekre.

„Mindenféle-fajta foglalkozást nagyon szívesen veszünk, mert a gyerekeknek ezzel csak gazdagodik az egész személyisége, és nagyon jól viselik, szeretnek a foglalkozásokon részt venni” - mondta Barta Andrea, az Ózdi Városi Óvodák Virág Úti Tagóvodájának óvodapedagógusa.

Az óvodások fegyelmezetten, nagy lelkesedéssel hallgatták Mikulás történetét és aktívan kivették részüket a feladatokból. Sok készségükre szükség volt. Figyelni kellett a mesére, és az adott névre, amelyet erre az időre kaptak. Mosolyogva fejezték be a játékot, amelyből mindenkinek más-más elem tetszett legjobban.

Az iskolások és az óvodások a foglalkozások végén közösen énekeltek a szervezőknek, megköszönve jelenlétüket, valamint ezzel szerették volna megmutatni azt a felkészültséget, amellyel a Nagyszakállú érkezését várják.

Két nap alatt közel 250 gyermek volt részese annak az élménypedagógiai alapokra épített, kulturális utazásnak, amely során Lappföldre repítették őket az ÓMÉK Olvasó kollégái. A lelkesedés, csodavárás és közös játékok, amelyekben minden intézmény pedagógusai partnerek, segítenek megőrizni a varázst, amit a Télapó hoz el december 6-án a világon élő jó gyerekeknek.