Végéhez ért a beruházás – Átadták a Katona József Úti Bölcsődét
Város
2022. dec. 2.

Végéhez ért a beruházás – Átadták a Katona József Úti Bölcsődét

Átadták a Katona József Úti Bölcsődét. A megjelentek az ünnepélyes átadó keretében megtekintették a régi és az új épületet egyaránt, majd átvágták a nemzeti színű szalagot.

Még tavaly júliusban derült ki, hogy Ózd Város Önkormányzata elnyert egy háromszáz millió forintos belügyminisztériumi pályázatot, amelyet a Katona József Úti Bölcsőde renoválására és bővítésére költenek majd. Ezt később Magyarország Kormánya még hetvennégy millió forinttal kiegészítette, így mintegy bruttó 375 millió forintból gazdálkodhattak. A papírmunka sok időt vett igénybe, de idén júniusban átvette a kivitelező cég a munkaterületet, így elkezdődhetett a beruházás. Szeptemberben már ott tartottak a szakemberek, hogy a feladatok hetven százaléka elkészült.

„Örömteli nap a mai, hiszen megtörtént a Katona József Úti Bölcsőde új szárnyának átadása. Az új szárny mellett a régi épület is egy energetikai felújításon esett át, amely rengeteget fog jelenteni nem csak hőérzetben, hanem természetesen a rezsikadásokon is, ami a mai világban az egyik legfontosabb. Az új szárny pedig már a modern követelményeknek megfelelően épült. Minden előírást és kényelmi szolgáltatást is teljesít. Külön öröm, hogy a pályázatban lehetőség volt eszközbeszerzésre is, így be is tudtuk rendezni az új épületszárnyat, amelynek ha a használatba vételi engedélye megérkezik, akkor birtokba is vehetik a gyerekek” - mondta Janiczak Dávid, polgármester.

Az intézmény hivatalos átadóján az ott dolgozó szakemberek, az önkormányzat munkatársai, területi képviselők és a testület tagjai is egyaránt részt vettek. Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Háláját fejezte ki többek között az Ózdi Városi Óvodáknak, hogy befogadták őket és az ÓVI-nak, hogy biztosították az étkeztetést és segítettek az udvar rendbetételében, de kollégáit is kiemelte.

„A dolgozók borzasztóan meg vannak elégedve, nagyon örülnek, hogy ilyen körülmények között kezdhetik el újra itt a munkát. Nagyon tetszik nekik az épület. Én szeretném is megköszönni nekik az eddigi, május óta elvégzett munkájukat, hiszen folyamatosan igazodniuk kellett az új körülményekhez. Iszonyatosan gyorsan pakoltak ki és borzasztóan gyorsan pakoltak vissza azért, hogy a gyerekek, illetve a szülők minél kevesebb időre essenek ki az ellátásból, tehát le a kalappal előttük, hatalmas, erőltetett munkát végeztek az elmúlt napokban” - hangsúlyozta Bányai Zsuzsa, az ÓTSZEGYII igazgatója.

A megjelentek közösen járták be az intézményt. A régi épület falai teljes felületükben új homlokzati hőszigetelő rendszert kaptak, továbbá valamennyi nyílászáró megújult. A fő helyiségeket új burkolattal, a teljes belső falat- és mennyezetet pedig diszperziós festéssel látták el. A fő szempont a korszerűsítés és az energiahatékonyság volt, így ennek jegyében megújult a teljes fűtéshálózat, a víz- és szennyvízhálózat is. Felújították a teljes villamoshálózatot, amely során hosszú élettartamú, energiatakarékos lámpatesteket is beszereltek. A takarékos gazdálkodás nagyon fontos volt a tervezés során. Ebben nagy segítséget jelentett az épület kedvező adottsága, amelynek köszönhetően napelemeket tudtak telepíteni.

„A régi épülethez hozzátoldottunk egy közel kétszáznegyven négyzetméteres új épületrészt. Ez is a legmodernebb hőszigetelési rendszert kapta, födémszigetelést, betonfödémet, új cserepet, ahogy látszik is. Kapott egy új szellőztető rendszert, ami ugye a régi épületrészben nem található. Padlófűtést kapott, ugye a felületfűtés jelentősen növeli az energiahatékonyságot” - emelte ki Tóth Pintér Krisztián, projektvezető.

A férőhelyek kérdése már évek óta komoly problémát jelentett a városban, hiszen mindig túljelentkezés tapasztalható. Az új szárny ezt az égető problémát előreláthatólag csökkenteni fogja. Ezáltal egyébként 24 férőhellyel és öt új munkahellyel bővült a létesítmény. Az átadó zárásaként átvágták a nemzeti színű szalagot, így jelképezve, hogy elkészült az épület.