Mit válasszak? – pályaorientációs napot szerveztek az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban
Oktatás
2022. nov. 16.

Mit válasszak? – pályaorientációs napot szerveztek az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégiumban

Pályaorientációs napot szerveztek a JAG-ban. Jelen voltak többek között a miskolci, az egri és a tokaji egyetem képviselői is. A tanulók három előadást hallgattak meg.

Két év kihagyást követően ismét jelenléti formában tudták megszervezni a pályaorientációs napot a JAG-ban. Meghívták a Miskolci Egyetemet és az ózdi kihelyezett tagozatot is, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemet, valamint a Tokaj-Hegyalja Egyetemet is. Ezek mellett azon fiatalok számára is kínáltak lehetőséget, akik inkább szakmát szeretnének tanulni.

„Azon tanulók számára, akik nem kívánnak elmenni a városból, nem akarnak felsőoktatási intézményben továbbtanulni, az Ózdi Szakképzési Centrum Bródy Imre Technikuma, valamint a Széchenyi István Katolikus Technikum és Gimnázium érettségi utáni képzéseit is ismertették a képviselők. Ezen a napon tanítás nélküli munkanap van intézményünkben. Annyit kértünk a fiataloktól, hogy a felkínált nyolc lehetőség közül három órán vegyenek részt úgy, hogy az az érdeklődési körüknek megfelelő legyen” - mondta Czenéné Csomós Eszter, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium intézményvezető-helyettese.

A honvédség képviselői is jelen voltak az alkalmon. Ők a katonai életpálya modellt mutatták be a fiataloknak. Emellett több fegyvert is megtekinthettek az érdeklődők. Mindegyik előadást figyelemmel hallgatták végig a fiatalok, hiszen tudják, hogy a pedagógusok ezzel az eseménnyel továbbtanulásukat szeretnék elősegíteni.

„Nekem nagyon tetszett ez az előadás. Szerintem hasznos, hogy ilyen előadásokat tartanak nekünk itt. Én jogász pályán szeretnék valahol továbbtanulni” - nyilatkozta Kacsmarik Balázs, az Ózdi József Attila Gimnázium és Kollégium diákja.

Az egyetemek szinte összes szakáról képet kaphattak a diákok. Az intézmények képviselői kiemelték többek között a tanulmányhoz kapcsolódó támogatásokat, valamint azt is, hogy az adott képzés elvégzését követően hogyan boldogulhatnak majd a megszerzett tudással az életben. Az esemény célja, hogy a fiatalok minél több irányba nyerhessenek betekintést, később pedig tudatosan és biztosan választhassák ki a számukra legmegfelelőbbet.