Már kérhető az influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál
Egészség
2022. nov. 11.

Már kérhető az influenza elleni védőoltás a háziorvosoknál

Már oltanak az influenza elleni vakcinával a háziorvosok. A dózis felvétele mellett fontos az egészséges táplálkozás, valamint a vitaminok rendszeres fogyasztása is.

Oltóanyag érkezett az Újváros téri háziorvosi rendelőbe az Állami Népegészségügyi Szolgálattól. A környéken még alacsony számban fordulnak elő az influenza vírusban szenvedő betegek, azonban szakértők előrejelzései alapján a téli időszakban tetőzhet majd a járvány. Dr. Vámos Henrietta kiemelte, hogy mindig, így ebben az esetben is a megelőzés a legfontosabb.

„Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk az alapvető higiénés szabályokra. A távolságtartásra és a megfelelő kézhigiénére is, tehát mossunk rendszeresen kezet. Ha zárt térbe mennek, különösen ha idősebbek vagy valamilyen betegséggel rendelkeznek, immunrendszeri problémák, daganatos betegségek, akkor hordják a maszkot. Vagy ha bármilyen légúti tünetet észlelnek magukon, de muszáj közösségbe menniük, akkor mindenféleképpen javasolni tudjuk a használatot. Legjobb az FFP2-es, szűrő hatású maszk, de bármilyen megszűri a levegőt” - mondta dr. Vámos Henrietta megyei kollegális szakmai vezető háziorvos.

A legveszélyeztetettebbek az idősek és a krónikus betegségben szenvedők. Például a cukor- és tüdőbetegek, valamint a magas vérnyomással küzdők különösen nagy veszélynek vannak kitéve. Hiszen a vírus komoly betegséget és szövődményeket okozhat náluk. Nekik a vakcina felvétele még inkább ajánlott. Ebben a körzetben eddig kilencvenen éltek az oltás lehetőségével.

„Szeretném, hogy ha nem kapnám el ezt a betegséget, azért adattam be. Mert az egészségem mindennél többet ér” - nyilatkozta Kereser Ferencné.

Háziorvosi körzetenként éltérő lehet, de egyébként előjegyzés nélkül, a megadott napokon és időpontokban biztosítják a térítésmentes dózis beadását. Az oltóanyag felvétele önmagában nem garantálja a védettséget, ezért mindenkinek ügyelni kell az egészséges életmódra, hogy csökkentsék a betegség kockázatát. Ennek érdekében a szakemberek azt javasolják, hogy több zöldséget, gyümölcsöt, valamint C- és D-vitamint is rendszeresen fogyasszunk.